13. ledna 2021

Manažerské vedení se vyplácí

(Noviny Prahy 16) Po šesti letech v roli radotínského zastupitele dostal Petr Šiška nabídku stát se po Milanu Bouzkovi novým radním. Nadále se věnuje svému podnikání, ale vždy ve středu vymění svou kancelář za židli na radotínské radnici.

Od listopadu jste novým radotínským radním. Kdy jste se vlastně zapojil do zdejší komunální politiky?

V roce 1998 jsem vstoupil do komise, která má na starost sport a školství. Řešili jsme již tehdy, co udělat se školním atriem, které bylo v hodně zanedbaném stavu. Nikomu se tam nechtělo chodit, nebylo to pěkné místo. O to větší mám radost z dnešní auly, která na místě atria vyrostla.

Komise, ve které jste působil, měla na starost i sport. Je vám sportování blízké?

Na podzim jsem prodělal koronavirus a dodnes se mi špatně dýchá. Takže nyní v kondici zrovna nejsem. Ale s manželkou jsme před lety v Radotíně byli u vzniku ženského volejbalového B týmu. Byl určený hlavně mladším hráčkám, které se nedostaly do áčka. Na to se pak nabalili manželé volejbalistek a přidal se i mužský oddíl. Vznikla velká parta, se kterou jsme jezdili společně i na vodu. Tradiční byla plavba z Karlštejna do Radotína, jelo nás i šedesát lidí najednou. Byly to úžasné zážitky. V mládí jsem také hrával fotbal, ale to jsem ještě bydlel na Suchdole. Dokonce jsem si na chvíli zahrál v dorostu za Spartu.

Jak jste se dostal do Radotína?

Studoval jsem strojařinu na ČVUT a přišel jsem na brigádu do Technometry. To bylo někdy okolo roku 1983. Do Radotína jsem ještě dříve jako kluk jezdil hrát fotbal, mezi Suchdolem a Radotínem panovala velká rivalita. Když jsem sem začal dojíždět jako vysokoškolák, vůbec mě nenapadlo, že bych tady později žil.

Co jste tady tehdy uviděl?

Radotín patřil k nejméně atraktivním místům pro život v rámci celé Prahy. Na Suchdole jsme měli krásnou přírodu, tady ale rostlo něco jako stříbrné smrčky. Někde dole byly zelené, ale nahoře stromy pokrýval šedý prach z cementárny. V Technometře jsem se seznámil se svou budoucí manželkou a zůstal jsem tu. Když po revoluci v éře starosty Holuba a poté i Hany Žižkové začaly velké změny, doslova mě to fascinovalo. Radotín se změnil a já jsem rád, že jsem se té proměny také aktivně účastnil a účastním i nadále.

Jak vyzní dnešní srovnání Suchdola s Radotínem?

Radotín zažil skvělou proměnu. Vždycky mě napadne jedno srovnání, týká se dnes pěkně zmodernizovaného starého sídliště. Na Suchdole stojí podobné bytovky, ale jejich rekonstrukce se tak pěkně jako tady nezdařila. Radotínské sídliště se povedlo dát dohromady mnohem lépe. U výběrových řízení na rekonstrukci fasád a dalšího vybavení starého sídliště jsem byl a mám z jeho dnešní podoby vážně radost.

Jaká byla práce v dnes už vlastně zaniklé Technometře?

Byl to zajímavý podnik, po brigádě mi nabídli, abych zůstal. Moc se mi to hodilo, v 17 letech mi umřela maminka a peníze jsem potřeboval. Pracoval jsem v nářaďovně, testoval jsem novinky na leteckých podvozcích, které se potom vystavovaly například na brněnském strojírenském veletrhu. Když přišla revoluce, začali jsme se bouřit proti komunistům, kteří tvrdě Technometru ovládali. Vyneslo mě to až do čela podnikových odborů. Bylo mi 26 let.

To jste byl opravdu mladý odborář. Jak se vám to líbilo?

Po sedmi měsících jsem s tím v roce 1990 skončil. Zjistil jsem, že odbory nejsou práce, která by mě bavila. Pustil jsem se do podnikání. A dnes mám kancelář zase zpátky v bývalém prostoru Technometry. Místnost, kde dnes sedím, dříve fungovala jako čekárna u zubaře.

Čemu se dnes v podnikání věnujete?

Strojařinu už nedělám, jsem administrátorem veřejných zakázek. Najímají si mě obce a města hlavně ze Středočeského kraje. Organizuji pro ně výběrová řízení, aby byla v souladu se zákonem.

Staráte se o veřejné zakázky také na radotínské radnici?

Dosud jsem to dělal. Ale nyní jsem radním, takže na ně dohlížím ze své nové pozice. Už to pro mě není zakázka, ale výkon funkce radního.

Jste neuvolněným radním, což znamená, že se i nadále věnujete své profesi a pro radnici pracujete jen částečně. Jak obě činnosti zvládáte?

Každou středu jsem na radnici a věnuji se práci pro Radotín. Ekonomicky to výhodné není, ale pro mne je důležité tímto způsobem městské části pomoci. Čtyři dny v týdnu vydělávám na sebe a šetřím na důchod a pátý den věnuji radnici. Odměna za práci neuvolněného radního je spíše symbolická. Říkám si, že když už jsem v Radotíně prožil 35 let spokojeného života, tak bych to měl nějak městské části vrátit. Necítím se ale být politikem, Radotínu pomáhám tím, co umím.

Téměř třicet let podnikáte, co z toho využijete při práci radního?

Od 17 let jsem zvyklý umět se sám o sebe postarat. Jinak to ani nešlo. Naučilo mě to být tvrdý na sebe i na vše okolo. Jsem zvyklý nedostávat nic od státu, i proto inklinuji k pravicové ODS, jejímž jsem členem. A jsem rád, že podobně zodpovědně funguje celá radotínská radnice. Její práce pokračuje ve stejných kolejích, obnovuje se o nové tváře, ale směr zůstává. Voličům to vyhovuje, což je neméně důležité.

Překvapila vás něčím práce radního?

Vyhovuje mi, že vedení radotínské radnice funguje manažersky. Znamená to, že dopředu připravuje projekty, a když se na hlavním městě objeví peníze pro danou problematiku, umí je získat. Zároveň vytěží pro Radotín různé přínosy i z jiných investic, jakou je například modernizace železnice. Díky tomu budeme mít nový a bezpečný podchod pod tratí namísto přejezdu a také mimo jiné vznikne nejen pro školáky lávka nad hlavní silnicí.

Mnoha radnicemi zmítají spory a jejich obce se nerozvíjejí. Vašimi zákazníky jsou právě města a vesnice, proto asi vidíte, kde to funguje a kde ne.

Napadá mě hodně měst, kde si opozice dělá s vedením obcí naschvály, což k ničemu nevede. Jsem tady 35 let a vidím ten velký rozdíl, Radotín se neustále vylepšuje. Podívejte se třeba na nedalekou Liteň. Tam mají až nyní schopného starostu, který tento městys začíná dávat dohromady. Ale ten rozdíl je dramatický. Mají tam staré chodníky, chybí kanalizace, samoobsluha vypadá jako z 80. let. Radotínská radnice posledních 30 let pracovala a je to patrné všude kolem nás.

Čemu se jako radní aktuálně věnujete?

V gesci mám především dopravu a dohlížím na veřejné zakázky. Právě nyní vybíráme dodavatele na další vysazování stromů v Radotíně. Na programu mám také výběrové řízení na dodavatele IT služeb.

Palčivým tématem Radotína je doprava. Jaké máte plány v tomto ohledu?

Naším cílem na radnici je i nadále odvádět z Radotína v rámci možností tranzitní dopravu. Aut z Černošic a okolí se samozřejmě nezbavíme. Ale musíme je z Radotína dostávat rychle pryč a předem danou trasou. Zároveň musíme dělat vše pro to, aby sem nezajížděla jiná auta, která potřebují jen projet někam dále. Obchvat Radotína však bohužel možný není. Alespoň v nejbližší době ne.

Co můžete změnit na parkování aut?

Vizí do budoucna je budování parkovacích domů. Nechci, aby tady došlo k tomu, co se děje na sídlištích v Butovicích nebo ve Stodůlkách, kde řidiči parkují živelným způsobem. Navzájem si blokují auta, předávají si klíče, aby parkovali různě za sebou a podobně. To tady nesmíme dopustit.

Rozhovor vedl: Petr Buček

INFO

Petr Šiška (57) je více než šest let radotínským zastupitelem (ODS), od listopadu 2020 působí v roli neuvolněného radního. Na starost má dopravu, veřejný pořádek a výběrová řízení.

Petr Šiška

radní MČ Praha 16