3. listopadu 2020

K filmu přes armádu a Japonsko

(Noviny Prahy 16) Radotíňák Viktor Krištof uvedl v září na biotopu novou filmovou fantasy pohádku Princezna zakletá v čase. Absolvoval vojenskou akademii, má také titul MBA z Dominikánské univerzity, dva roky strávil v Austrálii a pobýval i v Japonsku. Nakonec však zamířil zpátky do Prahy, aby se zapojil do rodinné firmy zaměřené na filmovou produkci. Vedle toho je Viktor Krištof už deset let radotínským zastupitelem.

Pod čím vším jste u filmu podepsán?

Kromě filmové produkce se podílím také na scénářích, občas si zahraji nějakou malou roli a otevřel jsem filmovou školu. Naši společnost Three Brothers založil můj otec spolu se svými bratry. Pro zahraniční filmaře natáčející v Česku zajišťujeme veškerý servis. Dodáme jim herce, vybereme místa vhodná k natáčení, zajistíme všechno potřebné. Strejdové se proslavili také scénickým šermem. Nejedná se o klasická šermířská vystoupení na hradech, ale o představení s původní hudbou, divadelními prvky a silným dějem. Patřili v tomto ohledu ke světové špičce.

Pouštíte se i do vlastních filmových projektů, v září jste uvedl na biotopu novou pohádku. Co dalšího jste natočil?

Kromě pohádek se věnujeme historickým tématům. Stáli jsme u zrodu snímku Cyril a Metoděj, produkovali jsme Jana Husa nebo film a seriál Ať žijí rytíři. V roli výkonného producenta se nyní podílím na nejnákladnějším filmařském dílu v historii české kinematografie, který se zaměřuje na osobnost Jana Žižky. Hrají v něm hollywoodské hvězdy Ben Foster nebo Michael Caine a režíruje ho můj kamarád Petr Jákl. V kinech bude mít premiéru příští rok. Film zamíří také do zahraničních kin, což je pro českou filmovou scénu něco zcela jedinečného.

Co všechno vlastně filmový producent dělá?

Producent je šéfem filmu. Zajistí peníze, scenáristu, režiséra, podílí se na výběru herců a dalších členů štábu, má na starost PR, marketing i distribuci. Je to ten, který po několika letech práce doufá, že něco vydělá a neskončí v dluzích. Vlastně se jedná o adrenalinový sport. Například u velkofilmu Jan Žižka řeším kromě samotného natáčení i související projekty – půjde o velkofilm, a proto k němu vznikají mimo jiné počítačová, mobilní i desková hra, výstava nebo pivo se značkou filmu.

Máte nějakou další vysněnou historickou osobnost, o které byste chtěl natočit film?

Věřil jsem, že se nám povede udělat dobrodružný velkofilm o Karlu IV. Ideálním okamžikem pro takový nákladný projekt bylo jeho nedávné 700. výročí. Bohužel se však nepodařilo zajistit pro snímek dostatečnou podporu. Jan Drbohlav napsal scénář (byl také autorem scénáře pro film Habermannův mlýn), ale přislíbené peníze jsme nakonec pro tento snímek nezískali. Láká mě také zfilmovat něco od bratrů Čapkových. Líbí se mi například Válka s mloky. Pro příští rok připravuji s italskými partnery film o Terezíně a chystáme se dokončit odkaz Václava Vorlíčka zfilmováním klasické pohádky Zlatovláska, kterou spolutvořil s Lucií Konášovou (Anděl Páně). Ve hře je také pokračování Princezny zakleté v čase.

Když pro filmy vybíráte vhodná místa pro natáčení, napadají vás nějaké zajímavé lokace také u nás v Radotíně?

Připravuji právě scénář ke komedii, ve které by se Radotín objevit mohl. Některé scény by se hodilo natáčet u ústí Radotínského potoka do Berounky, filmařsky zajímavé jsou také lesy nad naší městskou částí. Atraktivitu mají i Sudy, točit by se dalo i v areálu naší základní školy. A co se týče nějakého místního námětu, Radotín je hodně sportovně zaměřený. Třeba se najde nějaký silný sportovní příběh, který by se dal zfilmovat. Kdyby někdo o nějakém takovém věděl, ať se mi ozve.

V Radotíně jste vyrůstal, ale pak jste se vydal poznávat svět. Kde všude jste pobýval?

Vyrůstal jsem Na Rymáni a navštěvoval radotínskou základní školu, na gympl jsem sice jezdil do centra, ale do „turisťáku“ a do „zušky“ tady. Vojnu jsem absolvoval jako instruktor a neodolal možnosti pokračovat na brněnské vojenské akademii. Tu jsem také absolvoval. O rok později jsem se však rozhodl z armády odejít, chtěl jsem poznat svět. Dva roky jsem strávil v Austrálii a v Japonsku. Po návratu jsem začal pomáhat s rodinnou firmou a dnes je film mým osudem. S cestováním ale nekončím, příští rok bych rád strávil delší čas v mongolské divočině při lovu tajmenů. Sním o tom už od svých osmi let.

Patříte mezi návštěvníky radotínského kina?

Bydlíme v jeho blízkosti, rád si do něj zajdu. Když jdu kolem, často prohodím pár slov s promítačem Jiřím Rydrychem nebo s vedoucím kina Štěpánem Malíkem. Se Štěpánem jsme jako děti chodili do stejného turistického oddílu a se syny pana Rydrycha jsme objevovali první počítače.

Co máte na Radotínu rád?

Líbí se mi, jak tady pospolitě fungujeme. Sousedé se navzájem potkávají na radotínských kulturních akcích, radnice má kontinuitu, starostové mají čas předat své znalosti a zkušenosti mladším generacím, a to vše s podporou občanů. Díky tomu je tu možné dělat důležité kroky, které Radotín neustále vylepšují. Podívejte se na biotop, bazén nebo na zrekonstruovanou školu. Viditelný je u nás rozdíl oproti radnicím, kde se neustále střídá vedení. V takovém případě nikam svou obec neposouvají.

Co vás zde naopak moc netěší?

Radotínská železnice. Na jednu stranu nám dává skvělou dopravní dostupnost do centra Prahy, na druhou stranu protíná pomyslné srdce Radotína. S tím se ale nedá nic dělat, je to tak historicky dáno. Právě probíhající rekonstrukce navíc okolí kolejiště hodně zkultivuje, ubude hluk přicházející od vlaků. Chybí nám opravdové centrum, ale to se snad brzy změní. Poslední věcí, která mě trochu trápí, jsou příspěvky některých spoluobčanů na sociálních sítích. Jde mi především o ty, kteří Radotín znají jen krátce, o fungování obce mají jen letmou představu, ale zaručená řešení mají vždy. Ty bych rád pozval do některé z našich komisí a pracovních skupin.

INFO

Ing. Viktor Krištof, MBA, (41) žije se svou partnerkou Lenkou a tříletým synem Daníkem kousek od radotínského kina. Filmový producent a radotínský zastupitel (ODS) rád ve volném čase rybaří, v zimě lyžuje nebo jezdí na snowboardu. K jeho zálibám patří také deskové a počítačové hry, kytara, zpěv nebo houbaření. Podílel se na filmech Jan Hus, Cyril a Metoděj, Jménem krále. Spolupracoval na snímcích Van Helsing, Blade, Příběh rytíře, Tři mušketýři 3D nebo Hellboy.

Viktor Krištof

zastupitel MČ Praha 16