10. srpna 2022

Antigraffiti program pomáhá Pětce už pět let

(Pětka) Už pět let se Praha 5 snaží bojovat proti nelegálním graffiti. Od roku 2017 do konce června letošního roku vydala ze svého rozpočtu 13,2 milionu korun, aby z fasád a zdí na veřejných prostranstvích nechtěné malby zmizely. Z takzvaného Antigraffiti programu systematicky platí nejen opravy, ale i osvětu pro mládež.

Úkolem Antigraffiti programu je evidovat, kolik objektů je poničeno, odborně posuzovat opravy, aplikovat antigraffitový nátěr a monitorovat, jak se daří nelegální malby odstraňovat. Roční náklady se pohybují kolem 2,6 milionu korun.

Za pět let přinesl program zjevné pozitivní výsledky. Na začátku se zaměřoval především na domy, které byly v majetku městské části Praha 5, školské a ostatní objekty. „Bylo ale zřejmé, že účinnost nového programu na odstraňování graffiti se může zvýšit, pokud se nám do něj podaří zapojit co nejvíce těch, kteří se stali terčem útoku vandalů,“ vysvětluje místostarosta Lukáš Herold (ODS), z jehož iniciativy Antigraffitový program vznikl.

V roce 2019 proto radnice uzavřela prvních 18 smluv se subjekty (firmy, instituce i soukromé osoby), které se rozhodly s finanční podporou Prahy 5 graffiti ze svých objektů odstranit. A letos v květnu dosáhl počet těchto smluv již čísla 75.

„Od začátku jsem také prosazoval, abychom zároveň hledali i vhodné plochy pro graffiti art, výtvarné umění ve veřejném prostoru. Se souhlasem Technické správy komunikací se tak objevily legální graffiti malby na opěrné zdi u metra Radlická, které vytvořily děti ze ZŠ Tyršova a ZŠ waldorfská,“ říká místostarosta Lukáš Herold.

Výtvarnou plochou se letos stala také opěrná zeď v ulici Pod Stadiony. Na konci května se u ní uskutečnil workshop pro děti z ragbyového klubu Tatry Smíchov pod názvem Malý sen na velké zdi. Návrh, jak by mohla vypadat, vypracoval grafik Jan Černý.

Další formou podpory smysluplného a kvalitního umění jako způsobu vyjádření umělců v ulicích Pětky jsou velkoformátové malby na vybraných objektech, takzvané muraly. Jeden vznikl loni v létě na zdi budovy v ulici Stroupežnického 493/10 u příležitosti 30. výročí vzniku Visegrádské skupiny V4. Jeho autorkou je polská umělkyně Magda Miszczak. Dílo vzniklo ve spolupráci s Polským institutem v Praze. „Nyní připravujeme společně s výtvarníkem Davidem Strauzzem další dva muraly, a to na objektu takzvané Trafačky a v ulici Elišky Peškové. Měla by to být pocta významným osobnostem, které jsou spojené s Prahou 5,“ přibližuje Lukáš Herold. Malby by měly být hotové do letošního podzimu.

Lukáš Herold

místostarosta MČ Praha 5
místopředseda OS ODS Praha 5