15. března 2022

Historické okamžiky Smíchova

(Pětka) Reakce na otázku měsíce: Jaká historická událost spojená s územím Prahy 5 vám přijde nejzajímavější (nejbližší, nejdůležitější) za sto let?

Proměna Smíchova prošla historicky velkými změnami. Od roku 1838 byl předměstím Prahy a od roku 1920 (s platností 1922) se stal její součástí. Jen pro zajímavost, jednou z nejpravděpodobnějších verzí spojenou s názvem Smíchov je tato: Velkou část parcel tehdy získal Eduard Wejšera, který jako jeden z prvních obdržel okolo roku 1390 královské povolení k chovu ovcí, koz a dobytka v těsné blízkosti královského města. Majiteli bylo povoleno, že tady „smí chovat“. Ve 14. století se nacházely na kopcích nedaleko Smíchova roztroušené usedlosti. Koncem 17. století se proměnila v rekreační zónu předních šlechtických rodin, které si zde vystavěly letohrádky a vily s okrasnými zahradami. 19. století přineslo Smíchovu zásadní proměnu, kdy se stal průmyslovým centrem. Začaly se stavět veřejné budovy a kontinuálně vznikala i několikapatrová obytná zástavba.

Dnešní Smíchov prošel zásadní změnou, zejména jeho centrální část, kde průmyslový komplex bývalých Ringhofferových závodů nahradily hmotově výrazné kancelářsko-obchodní patrové budovy. Symbolem Smíchova se stal blok Zlatý Anděl. Ten v návaznosti na stanici metra a spolu se sousedními veřejnými prostory plní funkci faktického centra Smíchova 21. století a „druhého“ centra Prahy.

Lukáš Herold

místostarosta MČ Praha 5