28. února 2022

Konečně se začalo šetřit

(Pětka) Reakce na otázku měsíce: Jak hodnotíte rozpočet MČ Praha 5 na rok 2022?

Po dlouhých letech debat a planých slibů politických stran se vedení radnice konečně odhodlalo k radikálním úsporám. Tento krok je o to cennější, že se činí v roce předvolebním. Na podzim nás čekají volby, a právě tehdy bývají rozpočty mnohdy nejštědřejší.

Snížili jsme počet zaměstnanců, aniž by to ohrozilo chod úřadu a služby občanů, našli jsme rezervy ve všech rozpočtových kapitolách. Jen na provozních výdajích jsme ušetřili sto milionů korun, což představuje snížení o 12,8 procenta. Nechceme finanční prostředky projídat, ale mít na strategické investice, rozvoj naší Prahy 5 či na podporu kultury a sportu. Díky úsporám jsme schopni dát víc peněz na investice. Na nový kabát (zateplení a výměnu oken) se tak budeme moci těšit u polikliniky Barrandov. Po rekonstrukci Raudnitzova domu nás bude čekat výstavba dalších dvou domů s pečovatelskou službou (v Hlubočepech a na Poštovce). Zvládneme celkovou rekonstrukci domu v ul. E. Peškové, kde kromě nových bytů vznikne i komunitně-kulturní centrum ve spolupráci se Švandovým divadlem. A v neposlední řadě výstavba školy na Cibulce.

Určitě je třeba poděkovat radnímu pro finance Janu Kavalírkovi. Ve světle konsolidace financí jsme však teprve na začátku cesty.

Lukáš Herold

místostarosta MČ Praha 5
místopředseda OS ODS Praha 5

Štítky:
komentář