16. dubna 2021

Antigraffiti program pokračuje i letos

(Pětka) Radnice Prahy 5 bude pokračovat v úspěšném programu proti „tvorbě“ sprejerů. Letos na něj uvolní čtyři miliony korun.

Zmíněný program v páté městské části funguje již čtvrtým rokem. Při svém startu v roce 2017 se primárně zaměřoval na odstraňování nelegálního graffiti. Postupem času začala radnice budovy ve svém majetku ošetřovat i ochranným nátěrem. A tento postup chce dále rozvíjet.

Obrana proti graffiti něco stojí. Nicméně z ochranných nátěrů budov lze kresby poměrně snadno smýt, citelně se snižuje životnost graffiti. Autoři si dokážou spočítat, že se jim to zkrátka nevyplatí, a nechávají takto ošetřené budovy na pokoji. Proto chceme tuto možnost nabídnout i soukromým vlastníkům nemovitostí,“ vysvětluje místostarosta pro kulturu a obnovu památek Prahy 5 Lukáš Herold (ODS).

Do programu se od roku 2019 mohou hlásit i objekty ve vlastnictví fyzických i právnických osob na území pátého obvodu. Základní podmínkou zařazení do programu je přihlášení písemnou formou, vyplnění přihlášky a před přijetím do programu zajištění opravy fasády domu, případně odstranění čmáranic do výše zhruba tří metrů části objektu viditelného a přístupného z veřejného prostoru či snadno dostupných míst. Tuto možnost doposud využilo 49 soukromých majitelů nemovitostí a městská část na ošetření domů vynaložila od roku 2017 přibližně jedenáct milionů korun.

Zájemci o účast v projektu mohou požádat o zařazení do programu prostřednictvím e-mailu info@5antigraffiti.cz. Při splnění podmínek a podpisu smlouvy městská část zajistí a uhradí ochranný nátěr na každém přihlášeném objektu. Následně bude po dobu platnosti programu nelegální graffiti z objektu odstraňováno na náklady městské části.

Lukáš Herold

místostarosta MČ Praha 5
místopředseda OS ODS Praha 5

Štítky:
komentář