17. září 2020

Když má kultura zelenou...

(Pravá 5) Praha 5 patří mezi městské části, které svým občanům nabízejí skutečně bohaté kulturní vyžití. Týká se takřka všech uměleckých sfér, od klasické hudby po sklářskou tvorbu.

Opatření související s koronavirem se hlavně na jaře kulturní sféry dotkla velmi silně. Některé chystané akce musela radnice Prahy 5 zrušit či odsunout na později. Nicméně slábnutí restrikcí se projevilo již v letní nabídce. Jedním z úspěšných zcela nových projektů se stal podnik nazvaný Radlická kulturní sportovna. V ulici Za Ženskými domovy si lidé užívali nejen letního kina, ale i příjemného posezení a jiné zábavy spo­jené s hudbou, tancem či cestovatelskými přednáškami. Cestu si milovníci kvalitní filmové produkce našli i do letního kina u Strahova na hranici s Prahou 6. Skvělý ohlas zaznamenaly on-line koncerty, které jsme vysílali na sociál­ních sítích ve spolupráci s Barrandov Studiem během nejtěžší fáze pandemie. Na své si přišli fa­noušci rocku, jazzu či soulu.

Koncem prázdnin pak odstartoval cyklus Literatura pod širým nebem, kdy v parku před Portheimkou až do října osobnosti čtou z děl oblíbených spisovatelů. Mohu jen doufat, že virová epidemie neovlivní dvě naše tradiční akce. Za prvé populární hudební soutěž Talent Prahy 5 pro všechny dětské naděje „klasiky“. Vítězové opět vystoupí s orchestrem PKF – Prague Philharmonia jako rovnocenní partneři a musím přiznat, že jde o skvělý zážitek. Městská část Praha 5 tento projekt podporuje již 13 let. Druhá soutěž je výtvarná a je rovněž určena pro mladé talenty. Děti ve dvou kategoriích od 6 do 11 a od 12 do 15 let tvoří díla na dané téma, například „Praha 5 jako lepší a hezčí místo k životu“. Komise následně vybere nejlepší práce a deset tvůrců z každé kategorie se účastní workshopu v krásném prostředí Winternitzovy vily. V Galerii Portheimka se poté koná výstava nejzdařilejších obrázků. Některé z nich opravdu stojí za to vidět.

Lukáš Herold

místostarosta MČ Praha 5
místopředseda OS ODS Praha 5

Štítky:
komentář