15. července 2020

Zásady bytové politiky se mění

(Pětka) Zastupitelé páté městské části na svém červnovém zasedání odsouhlasili nové zásady bytové politiky radnice. Obsahují pravidla pro pronájem bytů ze sociálních důvodů, pro seniory a pro preferované profese. Nově také přicházejí s možností pronájmu bytů nestátním organizacím.

Tento krok je v souladu s programovým prohlášením Rady MČ Praha 5. Podle něho se bytová politika zaměřuje na transparentní a zodpovědný systém pronájmu bytů, podporu projektů pro zajištění bydlení osob v tíživé sociální situaci, pronájem bytů pro preferované profese, kontrolu řádného užívání bytů a opravy bytového fondu se zaměřením na snížení nákladů na bydlení.

„Současná bytová situace nejen v Praze 5 není jednoduchá, atraktivita města nejen pro turisty a nižší výstavba nových bytů, než by bylo třeba, vedou k poměrně vysokému nárůstu nájemného a služeb s ním souvisejících a bydlení se stává nedostupným pro obyvatele s nižšími příjmy,“ konstatoval místostarosta Lukáš Herold (ODS), který má bytovou problematiku v gesci. Zásady bytové politiky upravují postupy při pronájmu bytů, přechodu nájmu bytů, podnájmu, poskytování slev z nájemného a dalších činnostech v této oblasti.

A co se v těchto zásadách změnilo?

Došlo k ustanovení rozdílných sazeb nájemného u bytů takzvaného sociálního určení (byty ze sociálních důvodů a pro seniory) a ostatních pronájmů, kdy jsou uvedené byty pronajímány za nižší sazbu nájemného. U bytů pronajímaných ze sociálních důvodů MČ Praha 5 reflektuje na permanentně se zvyšující nájemné v bytech soukromých majitelů, které dostává stále více obyvatel do tíživé finanční situace, a nově umožňuje zařazení žádostí o pronájem bytu ze sociálních důvodů i žadatelům, kteří v době podání žádosti disponují uzavřenou nájemní smlouvou. Zároveň u této kategorie žádostí nově zavádí finanční omezení, a to tak, že nyní může být zařazena žádost žadatele, u něhož výše příjmů jeho domácnosti (společně posuzovaných osob) po odečtení aktuálně platného normativu na bydlení nepřekročí výši 2,5násobku životního minima.

Radnice chce zároveň i nadále podporovat pracovníky takzvaných preferovaných profesí, kteří je vykonávají na území Prahy 5, a podobně jako u výše uvedené kategorie bytů ze sociálních důvodů proto upouští od podmínky absence uzavřené nájemní smlouvy v době podání žádosti. Zároveň také rozšiřuje seznam vyjmenovaných preferovaných profesí o příslušníky Hasičského záchranného sboru a pracovníky v sociálních službách.

MČ Praha 5 vychází vstříc nájemcům z řad seniorů a zavádí nový způsob prodlužování nájemních smluv u bytů pro starší občany, kdy bude nově využívat možnosti dané občanským zákoníkem a uplatňovat v případě bezproblémového nájemního vztahu takzvanou automatickou prolongaci doby nájemního vztahu. Nájemci bytů pro seniory tak již nebudou muset podávat žádosti o prodloužení nájmu před skončením doby nájmu.

Lukáš Herold

místostarosta MČ Praha 5