14. ledna 2019

Vítězové soutěže zahrají v Národním domě

(www.ipetka.cz) V Národním domě na Smíchově se 30. ledna již podvanácté s orchestrem PKF – Prague Philharmonia představí vítězové soutěže Talent Prahy 5. Mladí hudebníci se každý rok utkávají tradičně ve třech kategoriích: do 15 let, starší 15 let a v kategorii Mimořádný talent, která je určená studentům konzervatoří.

 „Pro malé hudebníky je příležitost zahrát si s profesionálním orchestrem jistě nezapomenutelným zážitkem a nezaměnitelnou zkušeností. Jsem pyšný i na to, že po našem vzoru podobný projekt rozjela i Česká filharmonie,“ sdělil radní Prahy 5 a jeden z iniciátorů vzniku soutěže Lukáš Herold (ODS).

„Jedná se o naprosto jedinečný projekt, ve kterém se potkávají hudební talenty z Prahy 5 s mladými hudebníky z partnerských měst této městské části. Pro mne osobně je tato konfrontace za přispění orchestru PKF – Prague Philharmonia vždy nezapomenutelným zážitkem,“ uvedl jeden ze zakladatelů soutěže, předseda poroty a dirigent Leoš Svárovský.

Podle ředitele PKF – Prague Philharmonia Radima Otépky soutěž vznikla z potřeby podporovat hudebnost mladých lidí a motivovat je k zájmu o kulturu obecně. „Za dvanáct let se zde na jednom pódiu potkalo mnoho dětí, které se přerodily v profesionální hudebníky, i těch, které jejich život zavedl do jiných oblastí a kulturu dnes podporují jako diváci či mecenáši. Rád bych z tohoto místa vyjádřil velký dík městské části Praha 5, jež tento projekt finančně podporuje, a také všem pedagogům, kteří se dětem s obdivuhodnou energií dlouhodobě věnují,“ řekl Radim Otépka.

Na koncertě vítězů pod taktovkou Leoše Svárovského zazní mimo jiné skladby Antonia Vivaldiho, Felixe Mendelssohna-Bartholdyho nebo Dmitrije Šostakoviče.

Začíná se v 19 hodin a vstup je tradičně zdarma.

Program je dostupný na webových stránkách www.pkf.cz/talent-prahy5

Lukáš Herold

místostarosta MČ Praha 5
místopředseda ODS Praha 5
radní MČ Praha 5

Štítky:
komentář