30. září 2018

Antigraffiti program na Praze 5

Vážení občané, majitelé nemovitostí, v rámci pokračujícího Antigraffiti programu MČ Praha 5 se nám podařilo prosadit začlenění Vašich soukromých domů do tohoto projektu a můžeme Vám tak nabídnout zdarma ochranu Vašich nemovitostí před „uměním“ sprejerů. Přihlášení, resp. zařazení Vaší nemovitosti do programu zahrnuje nejen aplikaci ochranných nátěrů, ale i monitoring budov, hlášení výskytu graffiti a jejich průběžné odstraňování. Ve spolupráci se společností Komwag bude program pokračovat další čtyři roky (2018–2021).

„V období 2018 až 2021 pokračujeme v Antigraffiti programu MČ Praha 5. Myslím, že se nemýlím, když řeknu, že nás nelegální graffiti obtěžuje. Prahu 5 chceme mít krásnou a všem nám vadí, když někdo ničí domy. Proto jsme se rozhodli, že opatříme antigraffiti nátěrem i domy soukromníků. Těší nás, že se vlastníci o nemovitosti starají, o čemž svědčí stále větší počet krásně opravených domů
v naší čtvrti. Chceme vlastníky v jejich úsilí podpořit a prostřednictvím programu jim zdarma zajistit ochranu jejich majetku. Domy ošetřené v rámci programu bude radnice evidovat a dále se o ně zdarma starat,“
řekl k novince zástupce starosty Lukáš Herold.

Detailní podmínky účasti v Antigraffiti programu MČ Praha 5 včetně přihlášky najdete na odkazu 5antigraffiti.cz.

Své dotazy k Antigraffiti programu můžete:

- zasílat prostřednictvím e-mailové adresy: graffiti@praha5.cz,

- diskutovat telefonicky na čísle: 257 000 125,

- osobně konzultovat na odboru bytů a privatizace (budova ÚMČ Praha 5, nám. 14. října, 4. patro).

MČ Praha 5 zahájila boj se sprejery již v roce 2017, kdy jsme Antigraffiti program úspěšně spustili. Tehdy byl zaměřený na ochranu objektů ve správě městské části, jako jsou např. základní školy Grafická, Santoška, Tyršova, budova úřadu práce v Plzeňské ulici, obě budovy radnice, tržnice
a knihovna na nám. 14. října, bytové domy na Janáčkově nábřeží, v Lidické ulici, ale i barrandovský aquapark nebo poliklinika v Krškově ulici.

A právě tyto viditelné výsledky nám pomohly prosadit pokračování tohoto projektu na další čtyři roky
a především jeho rozšíření na objekty v soukromém vlastnictví.

„Nechceme vůči sprejerům postupovat jen represivně. Od TSK Praha jsme získali do pronájmu zdi lemující Radlickou ulici, poblíž ZŠ Tyršova a ZŠ Waldorfská, které již zkrášlili žáci ze zmíněných škol. Společně s magistrátem budeme postupně hledat další místa, kde by mohli svobodně a legálně tvořit,“ připomíná zástupce starosty Lukáš Herold.

Lukáš Herold

místostarosta MČ Praha 5