13. srpna 2018

Pětka rozkvetla sklem

(www.ipetka.cz) Praha má konečně galerii skla. Jsem pyšný na to, že jsem společně s kolegy z koalice a s Museem Kampa zhmotnil tento sen. Poděkování patří také Uměleckoprůmyslovému muzeu v Praze a všem dalším, kteří se na tomto rozsáhlém projektu podíleli. Barokní vila Portheimka tak opět začíná žít, a to díky českému sklu, našemu národnímu fenoménu.

Toto muzeum má světové parametry a neuvěřitelnou kulturní hodnotu. Nenechte si ujít skleněnou hostinu, kabinet kuriozit či kapli. Nesmíme zapomenout ani na dočasné výstavy v přízemí Portheimky – nyní jsou k vidění dokonalé skleněné šaty Karen LaMonte, rafinovaně oslavující ženskou krásu a pohyb.

Již nyní chystáme výstavu jedné z nejvýznamnějších skláren z dob Rakouska-Uherska, továrny Josefa Inwalda, která sídlila zde v Praze 5 na Zlíchově. Od září se také naplno rozjedou vzdělávací a doprovodné programy pro naše děti. Všechny vás do Portheimky srdečně zvu.

Lukáš Herold

místostarosta MČ Praha 5