2. července 2018

Jak se uskutečňuje sen aneb Praha 5 se bude pyšnit jedinečnou galerií skla

(Pravá 5) Barokní letohrádek Portheimka, jehož historie sahá až do roku 1729, začne od července psát novou kapitolu svých dějin – promění se v jedinečné muzeum a galerii skla. Tedy v něco, co celé Praze chybí, a to i přesto, že sklo je českým fenoménem. Může za to houževnatost současného zástupce starosty Lukáše Herolda, který po diskuzích s odborníky z Musea Kampa, spravovaného Nadací Jana a Medy Mládkových, si tento sen nejen osvojil, ale přesvědčil o jeho jedinečnosti radnici a nezastavil se ani před mnoha realizačními komplikacemi. Návštěvníci se tak budou moci těšit na stálou expozici, v níž najdou ty nejslavnější osobnosti českého skla, dočasné výstavy světoznámých umělců i workshopy pro děti.

Před mnoha lety jste stál u zrodu loga městské části, to zdomácnělo a bez něj si už Prahu 5 nedovedeme představit. Obdobné je to i s dalším Vaším kulturním počinem Talent roku. Věříte, že i galerie skla je projekt, který odolá zubu času?

Ano, věřím. Jde totiž o spojení radnice s významnou kulturní institucí – Nadací Jana a Medy Mládkových – a dle mého zaručuje její nesmírnou kvalitu. Logo městské části vzniklo na podkladě spolupráce s Vysokou školou umělecko-průmyslovou a katedrou designu, kterou vedl profesor Rostislav Vaněk, proto jsem ani chvilku nepochyboval o výsledku. Stejně tak spolupráce s PKF – Prague Philharmonia a světoznámým dirigentem Leošem Svárovským na Talentu roku přinesla radost a celoživotní zážitek nyní již mnoha desítkám hudbymilovných dětí. Věřím tedy, že muzeum skla je právě díky Museu Kampa projekt jednoznačně živataschopný. A to neříkám, že nutně musí navždy zůstat právě v Portheimce.

 

Muzeum skla – zní mi to trochu staticky. Nebojíte se, že ho bude navštěvovat jen pár cizinců, kteří si o něm přečtou v některém z průvodců?

Nepůjde o klasické muzeum či galerii, ale spíše o interaktivní, zážitkovou a vzdělávací expozici. O propojení designu skla a nádherné barokní vily. Věřím, že bude vytvořena tak, že zaujme opravdu každého, aniž by se snížila její umělecká hodnota. Významným prvkem dohody mezi naší městskou částí a Museem Kampa pak bylo zařazení doprovodných programů. Určeny budou pro všechny skupiny obyvatel Prahy 5, pro školní skupiny, rodiče s dětmi, večerní komponované programy atd. Přesvědčit bych vás mohl i tím, když prozradím, že první krátkodobou výstavu vytvoří světoznámá výtvarnice Karen LaMonte z USA, která ze skla vytváří šaty v životní velikosti.

 

Blíží se volby, co chystá ODS v oblasti kultury do svého programu?

Kultura a kulturní instituce jsou v Praze 5 stále podhodnoceny. Kultura si zaslouží více financí, zejména prostřednictvím grantové politiky radnice. Z důvodu větší stability a finanční jistoty bychom zároveň chtěli zřídit víceleté granty. Samozřejmá je stávající podpora takových institucí, jako je Švandovo divadlo či městské knihovny. Chci nadále podporovat projekty, které se lidem líbí
a o které se zajímají, například Open Air koncert filmových melodií, Talent roku. Co však, myslím, je naprosto nezbytné, je více se věnovat památkám a památkovým zónám. Snad k tomu dopomůže i program regenerace památkových zón Prahy 5, který zdárně dokončujeme.

Lukáš Herold

místostarosta MČ Praha 5
místopředseda ODS Praha 5