21. května 2018

Přibližujeme historii dětem

(nasepraha5.cz) Ke Dni vítězství představil místostarosta městské části Praha 5 Lukáš Herold (ODS) nový projekt radnice, zaměřený na květnové události 1945.

O co konkrétně v tomto projektu jde?

Ve spolupráci se studenty Smíchovské střední průmyslové školy jsme vytvořili interaktivní mapu, která velmi názorně připomíná, že Den vítězství je den, v němž jsme si před lety svobodu museli tvrdě vybojovat za cenu ztrát na životech a za cenu krvavých bojů. Projekt je výjimečný, neboť dokumentuje, jak se bojovalo v Praze 5. Jsem přesvědčen, že by se oslavy 8. května 1945 neměly nést pouze v duchu pracovního volna. Konkrétně tato oslava s sebou přináší především připomínku toho, co Dni vítězství předcházelo. Zástupci radnice sice každým rokem pokládají květiny k památníkům padlých a minutou ticha vzpomínají na ty, kteří položili životy za naši svobodu. Taková vzpomínka je však pro mladé nedostatečná. Náš projekt názorně ukazuje, jak moc si lidé svobody cenili a co vše jí byli ochotni obětovat. Existuje bohatá dokumentace a velké množství dobových fotografií a záznamů, které jsme se rozhodli postupně vkládat do interaktivní mapy. Podklady nám dodal historik a poslanec Pavel Žáček, který zároveň provádí odborný dohled.

Co je cílem interaktivní mapy k roku 1945?

Chceme našim občanům přiblížit významné události z naší historie, které se staly třeba v jejich domě, ulici, v blízkém okolí. Zájemce seznámíme s poměrně přesnou a přehlednou dokumentací květnového povstání v Praze 5. A školám tímto poskytujeme zajímavý podpůrný materiál k výuce. Věřím rovněž, že pamětníci doby se nám ozvou a svěří nám své zážitky a dokumenty.

Plánujete podobný projekt vytvořit i k dalším významným událostem z historie?

Interaktivní mapa na téma květen 1945 má ohromný ohlas. Jde o "živý” projekt, dokumentace je velké množství, takže práce je ještě dost. Ale připravujeme zároveň další témata – vznik republiky, Pražské jaro atd. Když se zastavím na chviličku u výročí vzniku republiky, připravujeme do ulic 20 panelů, které budou ukazovat, jak to konkrétní místo, kde bude panel, vypadalo před sto lety. Fotografií jsme shromáždili mnohem více, a tak je škoda, aby zapadly. Proto další vrstva interaktivní mapy smichovsobe. cz bude podoba Prahy 5 před sto lety. Výhledově rovněž uvažujeme o vytvoření virtuálních map.

Bude mít projekt nějaké osvětové, doprovodné akce?

V nejbližší době plánujeme setkání Pavlem Žáčkem. Přednáška a diskuse na téma: "České národní povstání na Praze 5 – povstalci, vlasovci, rudoarmějci" proběhne v komunitním centru Prádelna v Holečkově ulici ve čtvrtek 24. 5. od 17.00 hodin.

Když už jsem u té historie, nedávno jste odhalili památník Františkovi II. Ringhofferovi…

Jsem za tento pomník opravdu moc rád. Jednak se výtvarně velmi podařil. Ale především si ho velmi osvícená osobnost, průmyslník evropského formátu, největší tehdejší výrobce vagonů, starosta Smíchova a zemský poslanec Ringhoffer, opravdu na Smíchově zaslouží.

Lukáš Herold

místostarosta MČ Praha 5
místopředseda ODS Praha 5