12. května 2018

Smíchov sobě – unikátní interaktivní mapa květnového povstání 1945 na území Prahy 5

(www.ipetka.cz) Prvním tématem nově spuštěného projektu Smíchov sobě je interaktivní portál s dobovou interaktivní mapou průběhu květnové povstání 1945 na území Prahy 5. Unikátní projekt vytvořili ve spolupráci s MČ Praha 5 a za odborné garance historika a poslance Pavla Žáčka studenti Smíchovské střední průmyslové školy (SSPŠ), pro veřejnost jej zprovoznili ve čtvrtek 3. května 2018.

Prostřednictvím portálu němu bude možné postupně objevovat a představovat historii Prahy 5. Na mapě budou postupně zveřejňována konkrétní místa a události z května roku 1945 s textovým doprovodem a dostupnými fotografiemi. „V projektu Smíchov sobě se podařilo získat k dispozici část bohaté dobové sbírky historika Pavla Žáčka a zpřístupnit ji občanům Prahy 5 a pamětníkům květnových událostí 1945 v Praze 5,“ uvedl Lukáš Herold, zástupce starosty Prahy 5.

Pavel Žáček potvrdil, projekt má ohromný potenciál a může být inspirací i dalším městským částem. „Historie občany baví, rádi se něco dozví o ulici, ve které bydlí, o nějaké významné historické události v okolí svého bydliště,“ dodal. Studenti SSPŠ – autoři jedinečného projektu počítají s tím, že historické souvislosti, zavedené do interaktivní mapy mohou být významným podpůrným edukačním prostředkem ve výuce na základních a středních školách.

Poskytnutých materiálů je tolik, že můžeme všem zájemcům slíbit pravidelný příliv nových a nových dat,“ slibují studenti. Proto MČ Praha 5 plánuje zapojit do diskuzí o dalším zaměření a rozšíření projektu ředitele škol a učitele dějepisu, aby se maximálně využilo prostoru, který projekt Smíchov sobě nabízí.

Zdroj : https://www.ipetka.cz/index.php/2018/05/12/smichov-sobe-unikatni-interaktivni-mapa-kvetnoveho-povstani-1945-na-uzemi-prahy-5/

Smíchov sobě

Interaktivní mapa