26. března 2018

Vrátíme fotbal do Hlubočep

(nasepraha5.cz) Pamatujete si na fotbalový klub SK Hlubočepy? V roce 2006 slavil 100 let výročí svého vzniku. Bohužel dva roky poté fotbalistům zbyly jen oči pro pláč, pozemky klubu se totiž staly majetkem soukromého developera.

Ten se přes odpor místních léta snažil prosadit výstavbu bytů na získaných pozemcích. Naštěstí k pozemku nebyla vhodná příjezdová cesta a tak se nakonec rozhodl nabídnout hlavnímu městu Praze pozemky ke směně. Tu po mnoha peripetiích schválilo Zastupitelstvo hl. města Prahy v lednu loňského roku. Pak se řešilo, zda zůstanou městu, nebo přejdou do správy městské části. Dnes jsou již pozemky bývalého fotbalového hřiště svěřené Praze 5. Jaký tedy bude další osud této části Hlubočep?

Rekonstrukce hřiště i zámečku

„Rád bych vrátil do Hlubočep fotbal. Ten tam patřil od nepaměti a nemá cenu vymýšlet něco jiného. Nechceme však, aby se hřiště zcela uzavřelo. Hřiště a jeho okolí může být pro hlubočepské centrem komunitního setkávání, komunitního života. V rámci diskuzí, které plánujeme uspořádat, by právě místní občané měli říci své představy, jak dále místo využít,“ říká místostarosta Prahy 5 Lukáš Herold ODS), který má na starosti sport. 

Podle něj se nejen musí vybudovat nové zázemí a obnovit trávník, ale v havarijním stavu je i opěrná zeď podél fotbalového hřiště. „Přestože půjde o poměrně velmi nákladnou rekonstrukci, jsem přesvědčen, že se to vyplatí, že do toho musíme jít. Místo má jedinečnou atmosféru a už vidím ty rozzářené dětské tváře honící se za tím krásným kulatým nesmyslem,“ vysvětluje Herold a dodává: „Nyní je třeba nalézt budoucího provozovatele a s ním a hlubočepskými připravit projekt na rekonstrukci místního fotbalového hřiště.“ Stejně tak by se podle něj mělo co nejrychleji začít s rekonstrukcí sousedního hlubočepského zámečku (Raudnitzův dům), ve kterém by měly pod vedením radnice vzniknout byty s pečovatelskou službou pro naše seniory. „Věřím, že se s tímto projektem již nebudeme tak loudat a že tato část Hlubočep prokoukne,“ uzavírá Lukáš Herold.

 

MČ Praha 5 připravila na 10. dubna od 18.00 hod. veřejnou diskuzi na téma výběru provozovatele hlubočepského hřiště. Setkání se uskuteční v besední restauraci U Ritschelů, Slivenecká 7, Hlubočepy.

 

Zdroj : http://www.nasepraha5.cz/zpravy-7/mistostarosta-herold-vratime-fotbal-do-hlubocep

Lukáš Herold

místostarosta MČ Praha 5
místopředseda ODS Praha 5