12. října 2017

Praze chybí moderní umění

(www.ipetka.cz) Ideální formou komunikace mezi umělci a veřejností je veřejný prostor. Zároveň dochází ke zkrášlení a zhodnocení konkrétních míst, kudy lidé procházejí či kde odpočívají.

Porevoluční vývoj v naší zemi tomuto dialogu příliš nakloněn nebyl. Developerské projekty ve valné většině na umění pozapomněly a radnice se spíše staraly o parkovou zeleň a obnovu historických děl. Je třeba tento trend radikálně změnit. Ukázala nám to také analýza, kterou jsem nechal na dané téma udělat.

Od příštího roku chceme proto vytvořit místo, kde se bude moci prezentovat současné umění. Park Portheimka by se tak mohl stát místem dialogu mezi umělci a veřejností. Zároveň chceme, aby developeři, kteří proměňují naše brownfieldy, měli jako podmínku umisťovat do veřejného prostoru kvalitní umělecká díla. To je například jedna z významných připomínek participačního procesu při projednávání změny smíchovských drážních pozemků. Zároveň chceme využít peněz od magistrátu, aby se pětka stala do budoucna opravdu jedním z center moderního umění. Věříme, že do tohoto procesu se zapojí i naše významné galerie – MeetFactory, Galerie Klamovka či Futura.

Rozhodně však nebudeme podporovat neumělé tagy a čmáranice na našich památkách. Proto jsme spustili antigraffiti program a budeme se snažit hodnotné graffiti udržet jen na plochách k tomu určených.

Lukáš Herold

místostarosta MČ Praha 5