22. října 2020

PRAHA 6 MÁ VLASTNÍ GEOPORTÁL

Jde vlastně o takovou interaktivní mapu, na které lépe najdete místní veřejné služby. To znamená, že pokud byste rádi zjistili, kde je nejbližší dětské hřiště, školka nebo i například velkoobjemové kontejnery, to vše najdete v našem novém a přehledném geoportálu! Chceme, abyste zkrátka nemuseli pracně hledat věci, které se týkají občanské vybavenosti. Informace v tomto gardu má městská část poskytovat co nejrychleji a nejpřehledněji to jde, tak jsme se rozhodli do toho jít. Jenže to je jen první část projektu. O tu druhou vás právě dnes poprosím já. Spustili jsme totiž projekt zkušebně, takže potřebujeme od uživatelů zpětnou vazbu. Aby nám prostě řekli, co funguje, co ne, co vylepšit. Takže neváhejte a běžte na adresu GEOPORTÁLU. Vyzkoušejte, jak vám sedí, zda vám něco nechybí a zkuste nám říct, co byste zlepšili nebo změnili. Je to pro nás opravdu důležité! Děkuji vám, Jakub Stárek.

GEOPORTÁL NABÍZÍ PŘEHLED RESTAURACÍ S VÝDEJNÍM OKÉNKEM

Přehled restaurací na šestce, které během nouzového stavu vyhlášeného vládou České republiky nabízejí jídlo a nápoje skrze výdejní okénko, najdete na geoportálu Prahy 6. 

Na interaktivní mapě geoportálu na adrese gis.praha6.cz uživatelé najdou umístění jednotlivých restaurací, přesnou adresu každé z nich a také odkaz na její internetové stránky. „Přidáním této vrstvy flexibilně reagujeme na aktuální situaci. Jednak chceme podpořit místní podnikatele, kteří se snaží v mezích vládních nařízení dále poskytovat svoje služby. Jednak věříme, že jde v současné složité době pro řadu lidí o velké ulehčení, neboť stále mohou využívat gastroslužby a snadno se dozvědí, kam v nejbližším okolí případně zajít nebo odkud si objednat dovoz jídla,“ říká Jakub Stárek, jenž zodpovídá za územní rozvoj, veřejný prostor, smart city a informační technologie. Geoportál aktuálně obsahuje 37 restaurací z Prahy 6, jež v návaznosti na vládou zavedená omezení provozu stravovacích zařízení otevřely výdejní okénka a nabízejí jídlo či nápoje s sebou. Další restaurace by na mapě měly postupně přibývat, a to přímo ve spolupráci s provozovateli příslušných podniků a s obyvateli Prahy 6. Městská část totiž přijímá podněty ohledně doplnění přehledu restaurací na e-mailové adrese gis@praha6.cz. „Ukazuje se, že právě v těchto komplikovaných časech solidarita funguje – možná více než kdykoli jindy – a je naší společnou devizou. Již nyní se totiž setkávám s tím, že řada obyvatel šestky chce podpořit své oblíbené restaurace a ráda by rozšířila informaci, že jejich provoz nekončí. Právě geoportál je k tomuto ideální platformou,“ dodává Jakub Stárek.

Jakub Stárek

člen ZHMP
místostarosta MČ Praha 6