20. září 2022

Změníme hospodaření s odpady

Hospodaření s odpady je problémem každého města. A to nejen finančním. Na jeho řešení chceme jít jinak, než je obvyklé. Chytře. Vyřešíme několik věcí jedním krokem:

1) Žijeme v nejisté době. Roky práce na změně způsobu výroby a obchodování s energiemi se celé Evropě nevydařil. Vše se to zase dostane „do normálu“ (jako historicky vždy), ale nebude to hned. Žádné město, ani my, tento problém nevyřešíme. Můžeme ale trochu a rychle pomoci jinde, a to alespoň seniorům a mladým rodinám.

2) Musíme zastavit klesající počet obyvatel. Mimo standardní léky, jako že je nutné mladým lidem vytvořit podmínky k bydlení, alespoň trochu pomůže i motivace k tomu, aby lidé žijící v našem městě zde měli i trvalé bydliště. Není jich málo, kteří nemají. Každý takový nově přihlášený občan města přinese automaticky do městské kasy významný daňový příspěvek ze státního rozpočtu.

3) Tím, že začneme na optimalizaci hospodaření s odpady pracovat hned, získáme náskok před většinou měst v ČR. A kdo je vpředu, ten vždy následně získá nejvíce…

Jak systém hospodaření s odpady funguje například ve Štemberku se dozvíte zde.