11. srpna 2020

Vyjádření novoměstské ODS k nepřesnosti v Ozvěnách ze zastupitelstva

Vážení spoluobčané, v našemu textu OZVĚNY ZE ZASTUPITELSTVA 1, který rozebírá causu nákupu Hotelu Metuj, jsme se s velkou pravděpodobností dopustili nepřesnosti v prezentaci výsledků hlasování. Správně jsme uvedli, že celkem 13 zastupitelů z 21 (62 %) bylo PRO koupi hotelu za prodávajícími navržených podmínek. Následným dotazováním se jednotlivých zastupitelů na jejich hlasování jsme ale došli k výsledku, že proti či zdrželi se byli 3 představitelé ODS, 3 zastupitelé VPM, 1 lidovec a solitér p. Hovorka jako MST, nikoli tedy představitelé ODS, ČSSD a KSČM a po jednom z řad VPM, lidovců a sdružení Nové Město, jak jsme v článku napsali. Všem, které jsme uvedli nepřesně, se tímto omlouváme.

Chtěli bychom Vás ubezpečit, že na tomto nechtěném „zkreslení“ výstupu z hlasování jsme neměli a nemáme žádný zájem. Snažili jsme se poctivě si zaznamenat rozhodnutí jednotlivých zastupitelů (zvednutí ruky) k hlavním bodům projednávaným na ZM 13, jako byly především hlasování o Hotelu Metuj a o Kině 70 plus (hlavně pro nás) důležité hlasování o důvěře / nedůvěře p. Hovorkovi na místě MST. Bohužel ale došlo k této nepřesnosti. Slibujeme, že se to již nebude opakovat.

Co ale tato nepříjemnost eskaluje, je téma, které naši zastupitelé spolu s některými dalšími kolegy po celé toto volební období opakovaně nastolují. Navrhujeme přejít k elektronickému záznamu hlasování, které již k plné spokojenosti využívají některá okolní města a obce. A opustit tak hlasování aklamací (zvednutím ruky), tedy sice na ZM veřejným projevem, kdy ale o rozhodnutí jednotlivých zastupitelů nejsou žádné záznamy vedeny a archivovány. Domníváme se, že především u důležitých a finančně náročných rozhodnutí, kterým jistě investice do Hotelu Metuj je, by občané města takovou informaci mít měli. Třeba by pak také někteří zastupitelé vnímali svoji odpovědnost za svůj hlas (a v tomto případě za utracení téměř 15 milionů korun) trochu jinak...

Přejeme krásný den a klidný zbytek prázdnin.

Místní sdružení ODS Nové Město nad Metují