26. ledna 2020

Z bývalých kasáren lze udělat moderní lokalitu pro bydlení s potřebnou občanskou vybaveností

Nové Město nad Metují se dlouhodobě potýká s úbytkem obyvatel. To potvrzují také oficiální statistiky Českého statistického úřadu, kdy ještě v roce 2004 počet obyvatel přesahoval 10 tisíc. V roce 2019 tomu už bylo 9 436. Kromě demografického vývoje je jednou z příčin klesajícího počtu obyvatel v našem městě také nedostupnost bydlení nejen pro mladé rodiny s dětmi, které by tak měly možnost v Novém Městě nad Metují trvale zakotvit. Řešením tohoto dlouhodobého problému je kompletní revitalizace areálu bývalých kasáren.

Jsem přesvědčen, že výstavba této lokality by měla být především v režii města na základě připravované urbanistické soutěže, kde by vítězný návrh sloužil jako podklad pro závazný regulační plán. Tímto způsobem lze zajistit kontrolovaný rozvoj tohoto území v časovém horizontu následujících třeba i dvaceti let.

V areálu by měly vzniknout především objekty pro bydlení rozdělené do několika kategorií - bytové domy, startovací malometrážní byty, bezbariérové byty pro samostatné seniory či lidi s handicapem a standardní byty

Dále by zde měl být prostor k výstavbě takzvaných viladomů, což jsou bytové domy s menším počtem bytů, případně dvojdomy se standardními, nadstandartními a reprezentatními byty.

V této zástavbě je nezbytné vybudovat veřejnou zeleň. Ideální variantou by byl park propojený takzvaným zeleným koridorem s navrženým parkem Březinky v duchu původní studie architekta Kaplana. Jeho součástí by měla být volnočasová vybavení pro předškolní a školní děti, jako jsou houpačky, proléžačky, pískoviště, hřiště s brankami a podobně. Nesmí se zapomenout na vybudování veřejných sociálních zařízení v dosahu, popřípadě vybudovat menší kavárnu, která by byla napřáklad součástí přízemí některého z objektů. V přízemí by mohli poskytovat své sluýby další živnostníci a drobní podnikatelé.

Parkování by zajišťoval parkovací dům rozumných rozměrů v místě bývalého autoparku, který by byl k dispozici i okolní zástavbě na Malecí a Březinkách, čímž by se vyřešil problém s parkováním i v těchto lokalitách.

Zdejší lokalitě by slušel i multifunkční sál pro pořádání koncertů, divadla a dalších kulturních akcí. Zajímavým řešením pro tyto účely by bylo rozšířit přístavbou stávající školské zařízení Pyramida.