Ing. et Ing. Jan Skopeček, Ph.D.

Povolání: ekonom a vysokoškolský pedagog, poslanec PČR
*1980

Politická příslušnost: ODS

Životopis

Ing. et Ing. Jan Skopeček se narodil v roce 1980 ve středočeských Hořovicích. Po středoškolských studiích v Berouně absolvoval ekonomiku a management na Zemědělské fakultě Jihočeské Univerzity v Českých Budějovicích a poté hospodářskou politiku na Národohospodářské fakultě Vysoké škole ekonomické v Praze, kde dodnes působí. Je ženatý, s manželkou Lucií, rovněž ekonomkou, vychovávají syna Honzíka a dceru Terezku.

S politikou začínal na regionální a komunální úrovni. Je zastupitelem města Hořovice. Od roku 2004 do roku 2020 byl zastupitelem Středočeského kraje, rok působil jako radní pro vzdělávání a sport. V letech 2006 až 2013 byl poradcem prezidenta Václava Klause. Od roku 2017 je poslancem Parlamentu ČR, v období 2017 - 2021 působil jako místopředseda rozpočtového výboru a člen výboru pro evropské záležitosti a od listopadu 2021 je místopředsedou Poslanecké sněmovny PČR a místopředsedou organizačního výboru. Je předsedou Regionálního sdružení ODS Středočeský kraj. 

Jan Skopeček je liberálním ekonomem hájícím svobodu jednotlivce a tržní ekonomiku před všeobjímajícím a všeregulujícím státem. V hodnotových otázkách zastává konzervativní postoje.