4. března 2018

Má v Bubnech vyrůst vládní čtvrť?

Myšlenka vybudovat vládní čtvrť na katastru dnešní Prahy 7 není nová. Už za První republiky se uvažovalo o jejím umístění na Letenskou pláň. Plány z 30. let zde počítaly s výstavbou ministerstev i parlamentu. Jako připomínka nerealizovaného záměru stojí při východním okraji pláně budova Ministerstva vnitra, tzv. „kachlíkárna“.

Nyní toto téma oživil premiér v demisi za hnutí ANO Andrej Babiš. Naštěstí si administrativní komplex nepředstavuje v sousedství Letenských sadů, ale na území Buben-Zátor, kde má ostatně brzy vzniknout nová rezidenční a administrativní čtvrť. Od přesunu centrálních úřadů do moderních prostor si slibuje zejména finanční úspory a otevření historických paláců v centru Prahy veřejnosti.

Jakkoli se může zdát tenhle záměr naivní a nereálný, něco na něm je. Stěhovat úředníky z paláců, které vznikaly ve 20. a 30. letech jako symboly nové republiky, je samozřejmě nesmysl. Stejně tak by nebylo rozumné, aby vláda opustila historicky cenné památky, které vyžadují nákladnou péči a jiné smysluplné využití by se pro ně hledalo jen obtížně.

Stát však vlastní po celé Praze desítky staveb využívaných různými podřízenými organizacemi ministerstev a jiných úřadů. Mnohdy se přitom jedná o původně obytné domy. Přesun takových úřadů do nových Bubnů smysl dává, pokud jejich stávající budovy začnou sloužit bydlení. Je fakt, že v některých částech bubenského brownfieldu se počítá s administrativní zástavbou. Je úplně jedno, jestli tyto kapacity využijí korporace nebo stát, který by částečným přesunem do moderních prostor nesporně získal.

Z vládní miničtvrti by ale profitovala i Praha 7. Kromě oživení a zvýšení významu nové čtvrti plynoucí z koncentrace různých úřadů by se přiblížila i nabídka zajímavých pracovních příležitostí. Byla by to ale i šance vybudovat například rozsáhlé podzemní garáže a zlepšit špatnou situaci s parkováním. Mezi vládními budovami, v srdci celé čtvrti, by mohla stát i dostatečně velká budova úřadu Prahy 7. Výstavba v Bubnech přivede na Prahu 7 přes 25 tisíc nových obyvatel a budova, která se nyní adaptuje pro potřeby radnice, tedy určitě nebude stačit.

Tomáš Bartovský,

člen Oblastní rady ODS Praha 7