7. března 2016

Centru Brna hrozí zánik restauračních zahrádek, šikanující pravidla Brna-střed i diskriminační poplatky musí být zrušeny

V loňském roce sociálně inženýrským projektem radnice Brna-střed takřka zlikvidovala několikasetletou tradici Zelného trhu, v tom letošním se rozhodla bojovat s restauračními zahrádkami a jejich provozovateli. Zatímco před volbami především Strana zelených a hnutí Žít Brno slibovali větší oživení centra města, reálná politika vedení radnice největší městské části po pár měsících od voleb je zcela opačná.

Radní Brna-střed schválily novou metodiku pro podobu a fungování restauračních zahrádek, která však zásadním způsobem šikanuje provozovatele restauračních zařízení a v konečném důsledku i návštěvníky centra města. Obsahuje totiž mnoho nesmyslných regulací a nařízení, která mohou vést až k masivnímu úbytku zahrádek v ulicích. Provozovatelé restauračních zařízení se proto spojili a požadují po vedení Brna-střed dialog a hlavně nápravu.
 
Metodika provozovatele šikanuje především z toho důvodu, že jim nařizuje zahrádky realizovat ideálně bez pódia, které vyrovnává nerovnosti a sklon ulice a určuje maximální možné rozměry případně vybudované podesty. Provozovatelé správně namítají, že tím dojde ke znehodnocení majetku, který v minulosti za nemalé peníze pořídili a nyní ho nebudou moci použít, zároveň jim z přijatého řešení vzniknou další náklady. Omezí se i komfort návštěvníků a hostů restauračních zahrádek.
 
Vedení Brna-střed také v loňském roce prosadilo razantní zvýšení poplatků za užívání komunikací, respektive provozování restauračních zahrádek. A nově zavedlo i diskriminační prvek. Těm provozovatelům, kteří z objektivních důvodů (sklon terénu či nerovnost komunikace) musejí zahrádku realizovat na vyrovnávacím pódiu, stanovilo vyšší poplatek, než ostatním.
 
"Chápu, že Zelení a Žít Brno mají rádi regulace, zákazy a příkazy, nicméně nová pravidla pro restaurační zahrádky i diskriminační sazby místních poplatků musí být zrušeny. To také budeme na nejbližším zastupitelstvu 30.března požadovat, protože jinak hrozí, že zahrádky z brněnského centra zmizí a lidé do něj přestanou chodit. Snad se vedení Brna-střed poučí z neúspěšného projektu umrtvení Zelného trhu, který realizovalo v loňském roce a letos se ho snaží napravit,"  konstatoval předseda brněnské ODS Libor Šťástka.
 
V dokumentech pro dokreslení aktuální situace naleznete:
- aktuálně platnou metodiku povolování restauračních zahrádek, schválenou Radou MČ Brno-střed
- prohlášení provozovatelů restauračních zahrádek z minulého týdne
Mgr. Libor Šťástka

předseda OS ODS Brno-město

Štítky:
tisková zpráva