19. prosince 2019

Praha 5 si zaslouží architekturu světového formátu

(Pravá 5) Místo dnešních budov v dezolátním stavu dostanou Malvazinky nové zdravotnické a ubytovací zařízení v ulici Na Cihlářce. Tento výjimečný projekt světově uznávaného architekta Winyho Maase obsahuje nebývalé množství zeleně, světla, zajímavých průhledů i oblíbené střešní zahrady.

V pátek 13. září 2019 se ve velkém sálu CAMPu (Centra architektury a městského plánování) konala přednáška světově uznávaného architekta Winyho Maase, jednoho ze zakladatelů rotterdamského architektonického ateliéru MVRDV. Do Prahy přijel představit mimo jiné studii připravovaného projektu zdravotnického a ubytovacího zařízení v ulici Na Cihlářce.

Tento projekt se plánuje v rezidenční čtvrti Malvazinky v Praze 5, na místě, které ještě v nedávné minulosti plnilo funkci zdravotnického zařízení pro komunistické kádry – bývalý SANOPZ. Dominantním objektem v areálu je stavba z počátku třicátých let 20. století, původně takzvaný Bakulův ústav pro výchovu životem a prací. Tento objekt a další stavby v areálu jsou dnes v dezolátním stavu a celý areál tvoří zpustlý, nehostinný kout v jinak příjemné čtvrti Malvazinek.

Na rozdíl od forem zástavby stávající okolní vilové čtvrti je nový návrh zdravotnického a ubytovacího zařízení založen na principu otevřenosti a prostupnosti území a klade velký důraz na hru s veřejným prostorem. Projekt je atypický a vyvolává emoce. Proto je důležité o něm otevřeně hovořit, dát prostor k vyjádření občanům a reflektovat jejich připomínky. Investor aktivně přistupuje k veřejné prezentaci svého projektu. V letošním roce se kromě představení v CAMPu konalo již několik setkání zástupců investora s přímými sousedy i zástupci MČ Praha 5. Projekt doznal v posledních dvou letech výrazných změn – zmenšila se jeho výška i celkový objem. Jeho novou navrhovanou podobu si bude moci veřejnost prohlédnout také v Malé galerii – výstavní síni v budově radnice MČ Praha 5.

Je smutná skutečnost, že naše hlavní město v oblasti moderní architektury výrazně zaostává za svými evropskými sousedy. Praha téměř nevypisuje architektonické soutěže, za poslední léta si vzpomenu na soutěž o novou podobu Vítězného náměstí, území ostrova Štvanice či v poslední době spíše dopravní situací vynucenou soutěž na Dvorecký most. Světová jména architektury přivádějí do našeho města jen soukromí investoři. Jejich zásluhou vznikly například nové karlínské budovy Keystone, Amazon Court nebo Danube House. U nás na Smíchově máme komplex Zlatý Anděl Jeana Nouvela, přes řeku obdivujeme Tančící dům. Architektura je živoucí proces, vyvíjí se a přináší nové pohledy na estetiku, nové tvary, materiály i technická řešení. Je proto velmi zodpovědným úkolem příslušných odborníků na magistrátu, v IPRu i v jednotlivých městských částech, aby posoudili, zda nové projekty splňují všechny požadované stavební předpisy, a umožnili obyvatelům projevit svůj názor a zapojit se do diskuse. Věřím, že výjimečný projekt architekta Winyho Maase bude obdivovat mnoho dalších generací, tak jako my dnes obdivujeme na Malvazinkách Winternitzovu vilu Adolfa Loose a Karla Lhoty nebo u Mrázovky Pickovu vilu architekta Ernsta Wiesnera. Nezapomínejme však, že i ty byly v době svého vzniku kontroverzní.

Kateřina Poláková

místopředsedkyně MS Košíře - Motol
členka Výboru územního rozvoje MČ Praha 5

Štítky:
komentář