7. listopadu 2021

Nové zóny zvýší komfort rezidentů

(Pětka) Modré parkovací zóny čeká rozšíření na celou lokalitu sídliště Barrandov, Starých Hlubočep, Žvahova a Zlíchova. Z ulic tak snáze zmizí například takzvaná nepohyblivá vozidla. Peníze ze zón placeného stání navíc městská část dlouhodobě investuje zpátky do dopravní infrastruktury.

Zóny placeného stání se na území metropole poprvé objevily v roce 1996. Městská část Praha 5 osadila modrými značkami první ulice dvacet let poté, v létě roku 2017, už jako součást moderní celopražské koncepce s využitím digitálních technologií. Šlo o zásadní změnu, která do některých lokalit přinesla do té doby málo vídaný jev, volná parkovací místa. Ovšem pro jiné oblasti to postupně znamenalo starosti navíc. Zóny sice v daných oblastech regulují dobu a cenu parkování, ovšem celkový počet automobilů se tím samozřejmě nesníží. Auta se tak jako voda přelila do míst, kde zóny ještě zřízeny nebyly. I to je jeden z důvodů pro zavedení nových zón placeného stání.

Zóny placeného stání jsou dnes prakticky jediným rychlým opatřením, které dokáže zajistit větší pohodlí při parkování rezidentům zejména v lokalitách, jako je sídliště Barrandov, kterého se aktuální změna dotkne nejvíce. Zkušenosti z jiných sídlišť ukazují, že situace s parkováním se zavedením zón výrazně zlepší,“ vysvětluje předseda Výboru dopravního Jan Panenka (ODS).

Jako příklad uvádí sídliště devátého městského obvodu. Před zavedením zón tam byla situace s parkováním velmi kritická. V odpoledních hodinách už se nedalo zaparkovat, v noci už vůbec ne. Po zavedení zón se situace výrazně zlepšila. Skoro by se to dalo přirovnat k jakémusi nadechnutí. Z ulic na sídlišti se totiž „vyprovodila“ všechna vozidla, která na parkovací oprávnění neměla nárok. Řada obyvatel pak také zjistila, že není nezbytně nutné vlastnit několik aut a zbytečně za ně platit parkovací oprávnění. Nedošlo tedy ke strmému nárůstu parkovacích míst, ale najednou „jde“ zaparkovat v libovolnou denní dobu a zmizela „nepohyblivá“ vozidla. A především mohou od té doby na sídlištích parkovat ti nejdůležitější. A to jsou místní rezidenti.

Pro nově zavedené zóny placeného stání Rada městské části Praha 5 odsouhlasila i regulaci nočního parkování. Provozní doba až po ulici Křížová na Zlíchově bude stanovena od nedělní 20. hodiny do páteční 20. hodiny nonstop. Důvodem je, aby se parkovací prostor nestal odkladištěm dodávkových vozidel na celý víkend od pátku až do neděle a aby bylo umožněno rezidentům po návratu z víkendu zaparkovat.

Nové zóny placeného stání začnou platit od února příštího roku a radnice Prahy 5 chystá pro obyvatele zmíněných lokalit na přelomu roku informační kampaň o zaváděných změnách a nutné administrativě, která je spojená s registrací do systému parkování.

Jan Panenka

předseda dopravního výboru MČ Praha 5
předseda MS ODS Klamovka

Štítky:
doprava komentář