10. července 2020

Bertramka – zatím žádné dobré zprávy

(Pětka) V případě složitých tahanic či příběhů existuje jediná spolehlivá metoda – poctivá chronologie událostí. To je i případ slavné Bertramky, který ale v poslední době zavdává důvody ke smutku.

Život ve smíchovském objektu jako by se zastavil. „Byl jsem se projít navečer 22. června po kopci Mrázovka dolů směrem k branám Bertramky. Zahradnické úpravy provedené MČ Praha 5, lemující cestu z kopce dolů pod lanovkou NH hotelu, jsou oproti smutku usedlosti Bertramka opravdu krásné. Je zde stále zavřeno, zhasnuto, zahrada neposekána a papírová cedule na bráně o uzavření objektu od listopadu 2019 do jarních měsíců 2020 je stále na místě. Máme již první letní dny za sebou, kulturní život na Bertramce se nekoná a osobnost W. A. Mozarta si tak zde nemůžeme autenticky připomenout,“ připomíná své čerstvé dojmy zastupitel a předseda Kulturní komise MČ Praha 5 Michal Bednář (ODS).

Národní kulturní památka

Tak si to tedy shrňme. V lednu 2019 byla Bertramka prohlášena vládou ČR národní kulturní památkou. Předcházelo tomu jednání zástupců radnice Prahy 5 v říjnu 2018 u tehdejšího ministra kultury Antonína Staňka na Ministerstvu kultury ČR. Jednání se účastnili tehdejší starosta Pavel Richter (TOP 09), nynější místostarosta Lukáš Herold (ODS) i citovaný Michal Bednář. Panu ministrovi byla zdůvodněna nutnost vyzdvihnout jedinečnost usedlosti Bertramka změnou statusu a tím i usnadnit Mozartově obci, tedy majiteli této usedlosti, možnost žádat státní instituce o finanční podporu pro potřebnou renovaci jak vlastního objektu, tak i rozsáhlé zahrady. Shoda byla i na užitečnosti a potřebě vzniku memoranda o spolupráci mezi MČ Praha 5, Ministerstvem kultury ČR a Mozartovou obcí.

Když komunikace vázne

Bertramka, úzce spojená s W. A. Mozartem (1756–1791), je blízká nejen všem obyvatelům Prahy 5, ale má stěžejní přitažlivost jak v rámci republiky, tak i celosvětově. „Bohužel ochota Mozartovy obce vzájemně komunikovat nebyla a stále není SMÍCHOV Bertramka – zatím žádné dobré zprávy HISTORIE Pětka ČERVENEC–SRPEN /2020 dobrá,“ tvrdí Bednář. Jeho snahou napřímit tuto spolupráci byla i pomoc při úklidu několik let trvající skládky velkého rozsahu po bezdomovcích a narkomanech na soukromé parcele bezprostředně za stodolou Bertramky s přítomností potkanů běhajících Mozartovou ulicí dolů směrem k Plzeňské ulici. Tato skládka představovala hygienicko-epidemiologické riziko nejen pro bezprostřední okolí, ale i pro Smíchov jako celek.

„Od března 2019, kdy bylo provedeno místní šetření této skládky za účasti Policie ČR, jsem se snažil telefonicky i písemně komunikovat s vedením Mozartovy obce ve snaze tuto situaci řešit při vzájemné spolupráci. Setkával jsem se bohužel pouze s výsměchem a neochotou podat pomocnou ruku,“ dodává zastupitel. První osobní setkání po dvou letech s členkou vedení Mozartovy obce paní Miladou Jonášovou se odehrálo až 26. června 2019. Tohoto dne bylo provedeno místní šetření hygieničkou hlavního města, kterou Bednář za radnici Prahy 5 v květnu 2019 požádal o pomoc při řešení sanace skládky včetně nutné deratizace. Do objektu Bertramky byla tohoto dne ale vpuštěna pouze pracovnice hygienického oddělení. Všichni ostatní účastníci oficiálně nařízeného místního šetření zůstali z rozhodnutí Mozartovy obce stát před branou Bertramky. Na závěr místního hygienického šetření byl dohodnut – před branou Bertramky – postup při organizaci sanace skládky. Milada Jonášová ústně potvrdila zájem Mozartovy obce na ukončení existence skládky s respektováním stanoviska, závěru místního šetření hygienického pracovníka, tj. že úklid bude realizován přes pozemek usedlosti Bertramka. „Já sám jsem zde osobně konstatoval, že finanční krytí dané sanace včetně deratizace bude zajišťovat MČ Praha 5 i jako podanou ruku budoucí spolupráci s Mozartovou obcí. Paní Jonášová přislíbila i možnost naší budoucí telefonické komunikace. Začátkem srpna, po vysoutěžení společnosti, která bude úklid provádět, a schválení finančního krytí radou MČ Praha 5, byly Mozartově obci nabídnuty dva možné termíny pro úklid, tj. poslední týden v srpnu a první týden v září,“ přibližuje průběh jednání Bednář.

E-maily, SMS a stále nic

Poté členové kulturní komise obdrželi e-mail od docenta Volka: „Jako předseda spolku musím Váš požadavek předložit k projednání výboru, což asi nebude v době dovolených projednáno během několika dnů…“ Nato Michal Bednář dostal SMS od paní Jonášové: „...už jsem zpět, ale kvůli dovoleným se výbor ještě nemohl sejít…“ A následně 24. září 2019: „…z porady výboru Mozartovy obce vyplynulo, že komunikace mezi MČ Praha 5 a MO má probíhat pouze písemnou formou…“ Termín zpřístupnění Bertramky pro úklid skládky opět nebyl stanoven.

K úklidu okolí Bertramky došlo nakonec mezi 5. a 12. listopadem díky laskavosti majitelů parcely pod usedlostí Bertramka při Mozartově ulici. Vzhledem k ukončení výstavby Green Pointu a odklizení stavebních buněk stavbařů, kteří měli tuto parcelu pronajatou, vznikla nová cesta – možnost pro vyklizení výše popsané skládky za stodolou Bertramky.

Začátkem prosince volala po dlouhé odmlce tajemnice Mozartovy obce pracovnici hygienické stanice paní Zelenkové: „Byla jsem nemocná a následně v cizině.“ Závěrem Michal Bednář cituje předsedu Mozartovy obce docenta Volka: „Mozartova obec je spolek a žádná veřejnoprávní instituce, které můžete napsat, aby její objekt byl k dispozici pro nějaká šetření po jeden týden od 7.30 do 15.30 hodin…“

Změní se zákon?

„Jsem si vědom roztříštěnosti právní úpravy povinností vlastníků nemovitých věcí ve vztahu k jejich udržování z hlediska bezpečnosti, hygieny, ochrany veřejného zdraví a životního prostředí a s tím spojené komplikovanosti jejich vymáhání rozdílnými správními orgány. I přesto si však dovolím apelovat na příslušná ministerstva jako gestory právních úprav zmíněných povinností (Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo životního prostředí a další), aby alespoň z hlediska, vyššího principu‘ připravila návrhy úprav těchto zákonných povinností vlastníků v tom smyslu, aby je bylo možné v relevantním čase na konkrétním subjektu reálně a efektivně vymáhat,“ říká Bednář.

Z Bertramky se podle něj stala obrazně „spící Šípková Růženka“. Je jistě na mínění veřejnosti i vlastníka (Mozartovy obce) posoudit, zda péči o daný objekt zvládá a rozvíjí dostatečně kulturní život na Bertramce tak, jak by občané chtěli. Jediná národní kulturní památka v Praze 5 by si to zasloužila. „Myslím, že Mozartova obec by měla zvážit změnu v péči o vlastní objekt, reálné vlastní možnosti nebo i eventuální odprodej usedlosti MČ Praha 5 či České republice. Radnice nadále vybízí vedení Mozartovy obce k jakémukoliv jednání a bude trvale nabízet vstřícnou ruku k pozitivnímu budoucímu řešení situace,“ uzavřel Bednář.

MUDr. Michal Bednář

zastupitel MČ Praha 5
předseda komise pro kulturu a obnovu památek
místopředseda sociální komise

Štítky:
komentář