27. dubna 2020

Proč má MČ Praha 5 vyhlásit anketu „můj oblíbený lékař, moje oblíbená zdravotní sestra“?

Vzhledem k výraznému snižování počtu lékařů a zdravotních sester se nám dostupnost kvalitní zdravotní péče snižuje zejména v posledních 5 letech. V nemocnicích i ambulancích nacházíme větší počet čekajících pacientů či registrujeme odkládání hospitalizace pro částečně zavřená oddělení z nedostatku zdravotního personálu. V ambulancích se pak setkáváme se stárnutím aktivně pracujících lékařů a zdravotních sester, vnímáme nedostatečnou obměnu starších zdravotníků mladými kolegyněmi a kolegy. Lékařské fakulty pociťují výraznou převahu děvčat nad hochy chtějícími se poprat s náročností a délkou studia, s negativní nadstavbou konečného ekonomického ohodnocení po absolvování lékařské fakulty.

V nemocnicích chybí zkušení lékaři předávající vědomosti mladším kolegům. Ti mladší pak po 3-5 letech odchází mimo republiku do zahraničí. Někdy, ale bohužel i mimo lékařský obor z důvodu vyčerpání. U zdravotních sester je odchod ze směnného pracovního režimu nemocnic rovněž výrazným jevem, včetně i nedostatku sanitářů.

Důvody jsou pak nízké finanční ohodnocení za odvedenou práci, u zdravotních sester nucení do většího počtu přesčasových hodin, včetně jejich plného neproplácení. Zdravotní sestry v nemocnicích pracují velmi často i v 17- 19-ti hodinových směnách měsíčně. Když si vybavíme únavu po jedné takové směně tj. minimálně 1 následující den, tak si můžeme představit kolik plnohodnotných dní v měsíci má daná zdravotní sestra, tj. kdy je odpočinutá a plná z toho vyplývajícího optimismu.

Lékaři v ambulancích pak při pravidelném finančním vypořádání se zdravotní pojišťovnou ze předešlý rok (tj. nyní v březnu 2020 za r.2019) zjišťují, kolik peněz jim pojišťovny neproplatí za skutečně odvedenou lékařskou péči. Důvodem často je, že se k nim vracejí ti samí pacienti i pro jiné diagnosy opakovaně v průběhu téhož roku, přesáhnou tak finanční částku na 1 rodné číslo, kterou je zdravotní pojišťovna ochotna uhradit (např.: 1108,21- Kč / r.č. / rok: v oboru chirurgie). Dále můžeme konstatovat, že hodnota bodu stoupla z 1,03 Kč v r. 1995 na 1,07 v r.2019 při stoupajících nákladech na energie, nájmy ard.

A to vše rovněž snižuje tendenci otvírat nové ordinace.

Podstatným a nejdůležitějším momentem je však hodnota společenské poznání o užitečnosti a potřebě úcty k profesionálním a slušným zdravotníkům. Možná i současná pandemie koronaviru dá připomenout naší společnosti, že zdravotníci také někdy sami hodně riskují pro druhé, když např. ošetřují nemocné bez adekvátní osobní ochrany, pracují při systému nedostatku lůžek i vlastního personálu…

A proto všechno bychom rádi vyhlásili na MČ Praha 5 anketu “ můj oblíbený lékař a moje oblibená zdravotní sestra„ z důvodu upozornění nás všech na nezastupitelnou potřebu společnosti mít své kvalitní a laskavé zdravotníky v dostupném okolí našeho bydliště. Rovněž vznik této ankety může být i naším poděkováním za to, že tuto profesi část našich spoluobčanů chce i nadále provozovat.

MUDr. Michal Bednář

zastupitel MČ Praha 5
předseda komise pro kulturu a obnovu památek
místopředseda sociální komise

Štítky:
komentář