1. července 2018

Opět ceny bytů v Praze

(Pravá 5) Z úst ekonomů neustále slyšíme o mnoha příčinách a důvodech, proč stoupá cenová hladina bytů v Praze a jak se vytváří realitní bublina. Co odborník, to názor. Tržní ekonomika je založena na nabídce a poptávce, a pokud bude převyšovat poptávka, tak ceny bytů neklesnou.

Za poslední čtyři roky se zvedla cena bytu za metr téměř o 40 %. Jednou z příčin nedostatku nových bytů je legislativa, tedy špatný stavební zákon, kde „nový“ půl roku starý zákon z dílny ANO je horší než ten předchozí. ODS tento zákon věcně připomínkovala a kritizovala, ale její názor nebyl brán většinovou vládní koalicí na zřetel. Tehdejším primátorem Hudečkem připravované a následně současnou magistrátní koalicí zpackané pražské stavební předpisy a nový, ještě nedokončený Metropolitní plán navýšení počtu nových bytů nejspíš také nezajistí. Developerské projekty jsou zpožděny a secondhandové byty vše nezachrání.

Další vliv na růst cen má jistě dobrá ekonomická kondice naší země a otevřenost trhu. Stát se snaží prostřednictvím ČNB regulovat hypoteční úvěry, čímž snižuje poptávku, a tedy následně cenu bytů. Z pohledu ODS by bylo významným ulehčením finanční zátěže pro občany zrušení daně z nabytí nemovitosti (platí kupující), která je 4 % a pro daňový rozpočet je to daň nákladná, ve výsledku zanedbatelná a v neposlední řadě daní již jednou zdaněný příjem.

Musíme si ovšem také uvědomit, že Praha je významná evropská metropole a ceny bytů u nás výrazně nevybočují z evropského standardu, a tudíž ceny mohou pouze nevýznamně kolísat, ale očekávat jejich výrazný pokles za normálních okolností již nelze.

Jan Panenka

předseda MS ODS Klamovka

Štítky:
komentář