1. listopadu 2018

Co napovídá volební účast?

(Zpravodaje senátního obvodu 52) Jihlava 37,48 %, Třešť 43,70 %, Telč 43,83 %, Slavonice 48,95 %, Dačice 50,72 %, Luka nad Jihlavou 52,28 %, Polná 52,90 %, Brtnice 53,09 %, Mrákotín 54,38 %, Batelov 56,66 %, Stonařov 59,88 %, Kamenice 62,06 %, Větrný Jeníkov 71,14 %.

To je výsledek seřazení některých měst a městysů v našem senátním obvodu podle volební účasti. Zatímco v padesátitisícové Jihlavě přišel k volbám zhruba každý třetí občan s volebním právem, ve Větrném Jeníkově se šesti sty obyvateli přišlo volit 5 občanů ze sedmi. I z této krátké ukázky jasně plyne, že v menších obcích a městech mají občané o komunální volby větší zájem.

Pokud se zeptáme, čím je to způsobeno, odpověď se sama nabízí. V menších městech či městysech jsou si lidé blíže, znají se a vědí, koho volí, a proto mají pravděpodobně větší motivaci k volbám přijít.

Osobně to považuji za výhodu malých obcí, neboť se zdá, že jsou v nich v komunálních volbách zastupitelé voleni - vybíráni mnohem pozorněji. Je dobře si to uvědomit a bylo by možná dobře, kdyby si občané větších měst z těch menších měst a městysů vzali v této věci příklad. Není totiž dobře, když o kvalitě života v místě, kde žijeme, necháme v některých věcech rozhodovat jenom ty druhé.

Na závěr již jen blahopřání a poděkování. Blahopřání všem, kteří byli zvoleni a poděkování všem, kteří přišli k volbám a aktivně se tak zapojili do rozhodování o tom, jak se bude rozvíjet místo, kde žijí.

Miloš Vystrčil

místopředseda strany
předseda senátorského klubu