21. ledna 2016

Máte slovo: Stát plánuje kontrolovat, čím doma topíte

Ministerstvo životního prostředí připravilo novelu zákona o ochraně ovzduší, kterou v loňském roce schválila vláda. Zlepšit ovzduší ve městech a obcích má pomoci nejprve kotlíková dotace. Lidé již mohou žádat o příspěvek na inovaci svých kotlů. V letošním roce majitele kotlů na tuhá paliva čekají revizní kontroly, které si ovšem musí sami zaplatit.


Od příštího roku již mohou úředníci kontrolovat topeniště přímo v domácnostech, zda lidé netopí materiálem, který spalováním zamořuje a otravuje vzduch v sousedství. Za topení odpadem nebo nepovoleným topivem čekají občany vysoké pokuty. Pokuta ale hrozí i těm, kteří neumožní úředníkům kontrolu provést.


Miloš Vystrčil hned v úvodu pořadu konstatoval, že ministr životního prostředí jen vyhrožuje lidem, že jim úředníci vstoupí do bytů, ale ve skutečnosti to k ničemu nepovede. „Je to takové plácnutí do vody. ... Dojde k šikaně úředníků, kteří mohou vstoupit tam, kam nebudou smět, nebo to bude jen stres pro lidi, kteří budou kontrolovaní.“ Místo toho bychom se podle senátora měli starat o edukaci občanů.
 
RNDr. Miloš Vystrčil

místopředseda strany
1. místopředseda senátního klubu