6. září 2018

Stanovisko NKÚ dokazuje, že vláda není schopná investovat

(www.ods.cz) Tento čtvrtek se v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR konalo první poprázdninové zasedání kontrolního výboru. Jedním z hlavních a očekávaných bodů na tomto jednání bylo stanovisko Národního kontrolního úřadu k návrhu státního závěrečného účtu České republiky za rok 2017.

„Toto stanovisko jasně ukazuje, že za vlády ministrů hnutí ANO se dlouhodobě a vytrvale zhoršuje hospodaření s penězi daňových poplatníků. Naše budoucnost se projídá deficitním hospodařením v době ekonomického růstu a růstem provozních výdajů na úkor kapitálových se výrazně zhoršuje struktura státních financí. To vyvolá v budoucnu velké problémy s financováním chodu státu,“ říká ke stanovisku NKÚ poslanec ODS a místopředseda kontrolního výboru Vojtěch Munzar. Stanovisko dle Munzara potvrzuje dlouhodobý názor ODS o hospodaření s financemi v posledních letech.

Poslanec Munzar dále dodává. „Místo toho abychom v době růstu investovali do tolik potřebné infrastruktury, silniční a dálniční sítě apod., investice trvale klesají. V roce 2017 dosáhly nejnižší úrovně za posledních 12 let! To je dokonce méně než v době ekonomické krize.“

Takovéto hospodaření je podle poslance Munzara zločin proti naší ekonomice a daňovým poplatníkům. Stát by v této době měl hospodařit vyrovnaně, snižovat výdaje státu, snižovat daňovou zátěž a investovat volné prostředky tak, aby byly v budoucnu motorem ekonomiky.
Vojtěch Munzar

poslanec PČR