6. října 2017

Opozice v Praze 6 chce mimořádné jednání zastupitelstva

Opozičním zastupitelům v Praze 6 došla trpělivost a vynutili si mimořádné jednání zastupitelstva. Reagují tak na z jejich pohledu dlouhodobé obcházení zastupitelstva v klíčových bodech a důležitých politických rozhodnutích na městské části Praha 6.

Právo svolat mimořádné jednání využili 19 hlasy členové opozičních klubů z ODS, SZ, ČSSD a KSČM.  „Starosta Ondřej Kolář (TOP 09) se snaží obcházet zastupitelstvo a pro Prahu 6 klíčové body dlouhodobě na zastupitelstvu buď vůbec neprojednává, nebo je pod tlakem opozice vkládá jako body informativní, ke kterým není možné přijímat žádná usnesení,“ zdůvodňuje postup opozice předseda šestkové ODS Jakub Stárek s tím, že jde o strategické záležitosti přesahující volební období.

„Za zásadní důvod pro svolání mimořádného jednání zastupitelstva vidím nedostatek aktivity obecní společnosti SNEO při plánovaných akcích jako je rekonstrukce obecního domu Dejvická 4, zástavba v proluce v ul. gen. Píky nebo odmítnutí informací na zastupitelstvu o realizaci rozvojových záměrů na Petynce,“ říká předseda kontrolního výboru René Pekárek (ČSSD).

Opozice požaduje, aby zastupitelé na mimořádném jednání projednali postup společnosti SNEO při nakládání se svěřeným obecním majetkem. Jednat chtějí o stavu dlouhodobě připravovaných projektů (Dejvická 4, projekt výstavby Na Dračkách). Přesné informace požadují i k plánované rekonstrukci Polikliniky Pod Marjánkou a přístavbě Léčebny dlouhodobě nemocných. Opozice je dlouhodobě nespokojená s nečinností Rady městské části. „Před dvěma lety převzala za tímto účelem Praha 6 polikliniku do své správy a kvůli tomu zaplatila odstupné 20 milionů korun. Od té doby se nic neděje a lékaři ani zastupitelé netuší, jaké jsou připravované kroky,“ upřesňuje Stárek. Opozice požaduje také informace o postoji Prahy 6 ke kauze zahrádkářské osady na Jenerálce, kde probíhají spory o vlastnictví pozemků a Praha 6 se v minulosti zavázala, že bude usilovat o zachování osady. Zastupitelé budou jednat také o tom, jaký je aktuální stav k využití objektů v Šolínově ulici, které jsou svěřeny Praze 6 a podle plánů měly sloužit sociálním účelům.

Mimořádné jednání zastupitelstva se v tomto volebním období bude konat poprvé. Starosta Ondřej Kolář je povinen jej svolat do 15 dnů od podání žádosti jedné třetiny zastupitelů dnes 6. října 2017.

 

Na svolání ZMČ se podílejí kluby zastoupené předsedy klubů či stran na Praze 6:

 

Za klub ODS: Jakub Stárek, starekj@gmail.com

Za klub ČSSD: René Pekárek, rpekarek@praha6.cz

Za klub SZ: Petr Píša, pisap@seznam.cz

Za klub KSČM: Helena Briardová, rbriard@quick.cz