18. září 2022

Věci, které se povedly

Hájím zájmy občanů Děčína z pozice náměstka primátora necelé dva roky. Za tu dobu se mi povedlo prosadit následující:

1) Spustili jsme elektronický stavební deník, díky kterému můžeme lépe kontrolovat průběh stavebních prací, u nichž je město Děčín investorem. Je to jeden
z kroků, jak nedopustit další kauzu typu „revitalizace Podmokel – etapa C“.
2) Vypověděli jsme smlouvu s firmou STRABAG, která provedla revitalizaci Podmokel v rozporu s projektovou dokumentací. Na tento krok nemělo minulé vedení města ve složení hnutí ANO 2011, Náš Děčín a ČSSD v čele s primátorem Jaroslavem Hroudou odvahu. Následně jsme na firmu podali trestní oznámení.
3) Trvale jsme podnikatelům odpustili poplatky za předzahrádky, předsunutý prodej před prodejnou a jedno reklamní zařízení typu „A“.
4) Zachránili jsme jednotku dobrovolných hasičů v Křešicích. Hasiči zároveň dostali od města nový vůz, který zvýšil jejich akceschopnost.
5) Upravili jsme systém zadávání veřejných zakázek v oblasti údržby města. Do široce otevřených výběrových řízení se nyní mohou přihlásit malé a střední firmy a živnostníci.
6) Kompletně jsme změnili systém zimní údržby. Nově úklid chodníků zajišťuje Středisko městských služeb. Aktualizovali jsme plán zimní a letní údržby směrem
k vyšší kvalitě a zkrácení doby zásahu. Už se nestane, že někam dorazí sypač až třetí nebo čtvrtý den.
7) Zahájili jsme přípravu rozsáhlé rekonstrukce veřejného osvětlení, díky čemuž Děčín ušetří desítky milionů ročně.
8) Vytvořili jsme seznam plánovaných investičních akcích seřazených dle priorit.
9) Dohodli jsme se s římskokatolickou církví ohledně rekonstrukce parku na Husově náměstí. Park církev rekonstruuje na vlastní náklady dle jejich představ.
10) Zavedli jsme povinnost pořizovat fotodokumentaci z průběhu staveb realizovaných městem. Nově platí povinnost technického dozoru investora (TDI) pořizovat fotodokumentaci 3x týdně a zhotovitele 2x týdně. Ano, je to nepochopitelné, ale město v rámci kontroly staveb nepožadovalo pořizování fotodokumentace.
11) Posílení funkce Střediska městských služeb:
a) vytvoření pracovní čety se specializací na dlaždičské práce a opravy chodníků
b) pořízení traktůrků na zimní údržbu
c) pořízení multikáry s kontejnerovou nástavbou
d) pořízení zametacího stroje
12) Zadali jsme projekční práce na další části revitalizace Podmokel, aby příště nedocházelo k takovým průtahům, jako na Teplické ulici.
13) Vypracovali jsme studii proveditelnosti na stavbu nového chodníku podle ulice II/262 Benešovská v úseku Březiny škola – Březiny Horní včetně řešení autobusových zastávek.
14) Nový systém blokového čištění. Nově blokové čištění zajišťuje Středisko městských služeb, změnili jsme i rajonizaci, aby byly jednotlivé čtvrti jako celek čisté v co nejkratší návaznosti.
15) U staveb ve veřejném prostoru platí povinnost pro zhotovitele informovat občany v dotčených objektech pomocí letáků s veškerými informacemi.
16) Pronajímané bytové a nebytové prostory jsou automaticky zveřejňovány na realitních serverech. Díky tomuto kroku se výrazně zvýšil zájem o městské nemovitosti a daří se je obsadit slušnými nájemníky.
17) Provedli jsme dílčí reorganizaci úřadu za účelem zvýšení kvality řízení staveb.
18) Zavedli jsme povinnost konzultací během pořizování projektové dokumentace s dotčenými odbory města. Už by se tak nemělo stávat, že někdo objedná předražené lampy, které odbor, jenž má na starost veřejné osvětlení, neumí servisovat.
19) Finanční prostředky jsou na jednotlivé akce přiřazovány již v lednu, čímž dochází k výraznému zkrácení předrealizační fáze. Díky tomuto jsme zahájili více akcí, než bylo původně v plánu.
20) Pro opravy chodníků jsme vysoutěžili rámcovou smlouvu na dlaždičské práce s více firmami. Díky tomuto dochází k výrazné časové úspoře, včetně úspory finanční.
21) Zákaz používání litých asfaltů na městských chodnících. Od mého nástupu opravujeme chodníky pouze dlažbou. Snažíme se koordinovat větší opravy chodníků se síťaři. Šetříme tak finance a zároveň opravujeme velké plochy chodníků.
22) U oprav komunikací se zaměřujeme na opravy většího rozsahu místo neúčelného flastrování. Takto jsme opravili například komunikaci do Horního Oldřichova nebo Krásného Studence.
23) Kompletní rekonstrukce ulice Popovická. Původně bylo v plánu tam nedělat nic. Když jsem přišel do funkce, jeden z prvních materiálů, co mi přistál na stole, byl materiál do rady města, kde jsme měli od ČEZu koupit prastaré betonové sloupy z důvodu, že na nich jsou naše lampy a že původní vedení města na nové nedalo peníze. Okamžitě jsem zasáhl, takové rozhodnutí by bylo zcela zvrácené. Vždyť jen likvidace starých sloupů by stála mnoho peněz. Povedlo se mi přesvědčit radu města, aby akce byla prioritou a abychom se dohodli
s ČEZem na prodloužení doby, co tam ještě staré sloupy zůstanou, doprojektovali jsme akci a vysoutěžili. Díky tomu mají občané v Popovické ulici nejen nové osvětlení, ale povedlo se též kompletně obnovit povrch vozovky.
24) Kompletní předláždění chodníku na nábřeží, který byl ve velmi špatném stavu. Byla to jedna z prvních zakázek, kterou realizovala dlaždičská parta Střediska městských služeb.
25) Fotovoltaika na městských objektech. Zadali jsme projektovou přípravu na využití fotovoltaických panelů na městských objektech, abychom byli do budoucna připraveni požádat o dotaci na realizaci.
26) EPC poradenství. Vysoutěžili jsme energetického konzultanta pro úsporná opatření na městských objektech. Pomohou nám zanalyzovat a připravit podklady pro vyřízení dotace a následnou realizaci opatření.
27) Zavedli jsme prověřování kvality dodavatelů. Ti, se kterými byly v minulosti problémy, jsou automaticky vyřazeni z výběrových řízení.
28) Zajištění exkurze na železničním mostě. Dojednal jsem s vedením Správy Železnic, že tak významná stavba by měla být zpřístupněná i občanům města.
29) Více květin ve městě. Vysadili jsme narcisy a tulipány ke kruhovému objezdu u Mototechny a v ulici Hankova. Dále lilie na nábřeží.
30) Květinová výzdoba kruhového objezdu u Tesca ve spolupráci se střední zahradnickou školou Libverdou.
31) Dokončení rekonstrukce veřejného osvětlení na Jalůvčí včetně obnovy povrchů v celé šířce.
32) Výměna kondenzátoru na zimním stadionu. Díky této investici byl odstraněn havarijní stav zařízení, zároveň město ušetří nemalé finanční prostředky za provoz díky lepší efektivitě zařízení.
 

Tomáš Brčák

Náměstek primátora statutárního města Děčín