2. května 2022

Děčín čeká zásadní inovace veřejného osvětlení

Prudce rostoucí ceny energií chce město zabrzdit zásadní rekonstrukcí veřejného osvětlení. Chystá se proto vyměnit tisíce zastaralých svítidel, z nichž je velká část ještě sodíková, za úspornější LED lampy. Ročně by tak na energiích město ušetřilo desítky milionů korun.

Od 1. 1. 2023 totiž bude Děčín za elektřinu platit mnohonásobně více než letos, kdy má ještě vysoutěženou slušnou cenu. Právě různé inovace jsou řešením, jak dlouhodobě významně ušetřit.

„Snaha šetřit, především pokud jde o energie, tu byla až do současnosti dlouhodobě přehlížena. Město se ale musí chovat jako řádný hospodář. Ceny energií rostou raketovým tempem, letos budeme soutěžit ceny na příští rok a již nyní je jasné, že za elektřinu zaplatíme ročně o desítky milionů korun více. Ustanovil jsem proto pracovní skupinu, která se intenzivně zabývá způsoby a inovacemi, jak na energiích co nejvíce ušetřit,“ říká náměstek primátora Tomáš Brčák (ODS).

Cest je hned několik, například řízením spotřeby či osazením ploch městských budov fotovoltaickými panely.

„Jednu z největších spotřeb elektrické energie ve městě má veřejné osvětlení, respektive staré lampy. Ve městě jich máme 7 500, což je 95 procent veškerého veřejného osvětlení. Pokud je co nejrychleji nevyměníme, budeme ročně místo devíti milionů korun platit za energie až 40 milionů,“ upozorňuje Tomáš Brčák s tím, že pro rozpočet města by to byla ohromná zátěž, která by mohla omezit jiné investice, například do oprav škol a školek.

Cílem je proto stará svítidla vyměnit za nová LED svítidla. Ta jsou totiž mnohem úspornější. Navíc je možné na jejich výměnu získat dotaci z Ministerstva průmyslu a obchodu, a to již letos.

„Pracujeme na tom již několik měsíců, abychom měli připravené podklady pro okamžik, kdy bude možné žádost o dotaci podat,“ říká člen pracovní skupiny Martin Strnad (SmartCity). Podle něj je možné čerpat dotaci dva roky po sobě, a to vždy ve výši 10 milionů korun ročně, celkem tedy může město získat až 20 milionů korun. Za tuto částku by město mohlo každý rok vyměnit 1 500 až 2 000 svítidel, což by byla za dva roky polovina veškerého veřejného osvětlení v Děčíně.

„Je to významný krok, který zvrátí finanční pohromu pro Děčín, ale i výměna poloviny svítidel nebude dostatečná. Už máme připravený plán, jak co nejrychleji všechna stará svítidla ve městě nahradit novými,“ říká Tomáš Brčák s tím, že je třeba najít správné financování. Zda to bude s cizích či vlastních zdrojů, musí rozhodnout vedení města.

https://www.mmdecin.cz/zpravoda.../2022-11/4752-09-2022/file

Tomáš Brčák

Náměstek primátora statutárního města Děčín