18. února 2015

ODS: O stavebním spoření dětí nemá rozhodovat soud

Pokud chtějí nyní rodiče ukončit smlouvu o stavebním spoření svých dětí, musí tento záměr potvrdit soud. ODS ve Sněmovně předloží novelu občanského zákoníku, který rodiče této povinnosti zbaví.

Ačkoli důvodová zpráva k novele občanského zákoníku explicitně uvádí, že rozhodnutí soudu nebude potřeba k běžným záležitostem, jako je stavební spoření, stavební spořitelny z opatrnosti stále rozhodnutí soudu vyžadují. Novela občanského zákoníku připravená poslanci ODS by tuto praxi měla ukončit.

 

„Jestliže rodiče spoří dítěti, mají mít možnost s financemi disponovat. Například peníze využít na přestavbu nebo úpravu dětského pokoje,“ vysvětluje předseda ODS Petr Fiala. Občanští demokraté argumentují i praxí, kdy rodiče často zakládají svým dětem stavební spoření, aby jim například mohli vybavit pokoj. Pokud má však spořitelna nastřádané peníze uvolnit, musí rozhodnout opatrovnický soud. Zatěžuje to zbytečně nejen rodiče, ale i soudy a přináší to jen další nesmyslnou administrativu.

 

ODS dlouhodobě tvrdí, že rodiče vědí lépe než stát, co je pro jejich děti nejlepší. Zároveň občanští demokraté vyhlásili boj zbytečné byrokracii (mimo jiné projektem www.uklidbyrokracie.cz), která nikomu nepomáhá, ale mnoho lidí obtěžuje. Poslanecký klub bude usilovat o to, aby byla novela občanského zákoníku projednána hned na nejbližší možné schůzi.