29. října 2013

Voliči chtějí jinou ODS

Jižní Morava – Přestože ODS na jihu Moravy skončila až na šestém místě, její lídr Petr Fiala u voličů uspěl. Získal přes jedenáct tisíc preferenčních hlasů a ze strany dokonce zaznívají hlasy, že by mohl být vhodný kandidát na nového předsedu strany. "Pro mě má jakákoli funkce smysl, jen pokud jejím prostřednictvím mohu něco změnit," říká.

ODS skončila na jihu Moravy na šestém místě. Jak hodnotíte tento volební výsledek? 

Pro stranu je to významná porážka a musíme všichni přemýšlet, jaký vzkaz nám voliči dali. Ať ho už budeme vnímat jakkoliv, tak základní interpretace je, že před ODS je velká práce, nutnost změny a obnovy, tak abychom opět důvěru voličů měli. 

Jako lídr jste získal přes jedenáct tisíc preferenčních hlasů. Těší vás to? 

Velmi si vážím výsledku, kterého jsme na jihu Moravy dosáhli a vysokého počtu preferenčních hlasů. Pokusím se udělat vše pro to, aby se pravice v České republice obnovila. Spíš než jako radost to vnímám jako závazek. Je zřejmé, že lidé, kteří mě kroužkovali, uvěřili tomu, že se dá dělat politika, jaká má být. 

Souhlasíte s tím, že by se strana neměla pokoušet o zapojení do vládní koalice, ale zamířit do opozice? 

Moje přesvědčení je, že vůle voličů je jednoznačná. Chtějí jinou občanskou demokratickou stranu. Stranu, která se obnoví a znovu získá důvěru. K tomu potřebujeme být v opozici. 

Má podle vás být součástí obnovy strany i výměna vedení? 

Otázka personální obměny s obnovou strany nepochybně souvisí, ale nejde jen o tohle. Musíme se vrátit k diskuzi o programových východiscích strany, musíme si připomínat hodnoty a principy, na kterých je postavená moderní pravice, a odtud se snažit oslovit voliče. 

Zvažujete v blízké době vstup do ODS? 

V posledních dnech mě vyzývají členové strany i voliči, abych to zvážil, a bude to záležet na vývoji v dalších dnech. Samozřejmě o tom přemýšlím, ale stále to zůstává ve stádiu úvah. 

Někteří jihomoravští občanští demokraté řekli, že si vás umějí představit jako nového předsedu ODS. Uvažoval byste o tom? 

Svým možným předsednictvím se nezabývám, samozřejmě jsem to také zaslechl, nejen z Moravy. Pro mě má jakákoliv funkce smysl, jen pokud jejím prostřednictvím mohu něco změnit. 

Očekáváte, že Českou republiku čekají brzy další předčasné volby? 

Náš volební systém vede k tomu, že máme nejméně trojčetné, ideově nevyprofilované a tím pádem nestabilní vlády. Ani po těchto volbách se situace nezměnila. Naopak, systém je ještě nestabilnější než předtím. 

 

(Autor: Petra Kozlanská)