27. prosince 2020

PF 2021 z Brna-Bohunic

Stručné zamyšlení nad původem termínu PF a nadcházejícím rokem.

Ctění čtenáři, čtenářky a čtenářata,

tak nám zase jeden rok uplynul. Pro některé z nás (typicky čtenářata) je to naprosto skvělá zpráva. Jste zase o něco blíže školce, základce, občanskému průkazu, střední, řidičáku, či vysoké a veškerým benefitům z toho vyplývajícím (sex & drugs & rock & roll). Někteří z toho vidí útok na své fyzično (více vrásek, větší břich, prášek ráno navíc apod.), jiným je to celkem šumák. Na moji otázku "Co pro ženu znamená, že je opět o rok starší?" mne má milovaná zpražila pohledem určeným pro ty situace, kdy jsem úplně mimo, a pronesla "Nic, co by to mělo znamenat?"

I proto jsem původní hlubokou úvahu na téma plynutí let a roků opustil a zacílil na něco užitečného. Hledání otázky, co to vlastně znamená ta zkratka PF? Nebudu ctěného čtenáře napínat, jedná se o francouzský termín Pour féliciter. Původně jsem nechtěl zde vypisovat VŠECHNY země, které jej používají čistě v kontextu novoročních přání. Plýtvání místem je nehodné konzervativně smýšlejících jedinců. Ovšem tento seznam mne natolik zaujal, že jej zde publikuji naprosto kompletní:

• Česká republika
  • Slovensko

Tak a je to venku. Je to jen naše. Hurá!

Termín má původ hluboko v naší minulosti, dříve se používal jako univerzální gratulace v diplomatické komunikaci. Ta se vedla výlučně ve francouzštině, jazyku vyšších a vzdělaných vrstev. V 19. století se dostal do širšího použití v našich zemích a tak to zůstalo až do dnešních dob.

Přejme si společně, aby i nadále to dobré přetrvávalo, bojujme za to. To v dnešní situaci, kdy naše jsou naše hodnoty ostřelovány z vládních pozic během každé tiskovky, je velice důležité předsevzetí. My z Brna-Bohunic v roce 2021 uděláme všechno pro to, abychom PF 2022 mohli slavit s lepším výhledem, než dnes.

PF 2021!

Štítky: