8. března 2022

Zvažujeme bilingvní výuku na našich školách, říká starostka

(Pětka) Potřeba dobré znalosti cizích jazyků neustále roste. Jednou z možností, jak dovednosti získat, je zavedení bilingvní výuky. Tedy vyučování jednotlivých předmětů v mateřském i cizím jazyce.

Radnice Prahy 5 podpoří bilingvní výuku na některých školách zřízených pátým obvodem. „Konzultovala jsem s odbornicemi z Toscool, které mají zkušenosti z Prahy 6. A ty jsou pozitivní. Výuka funguje velmi dobře a je o ni velký zájem,“ vysvětluje starostka Renáta Zajíčková (ODS) úvahy o zavedení bilingvního způsobu výuky.

Výhodou této metody je, že nepředpokládá předchozí znalost cizího, v našem případě anglického jazyka. Jde tedy o vhodnou výuku pro všechny děti, které se učí angličtinu přirozeně jako druhý jazyk. Kromě výuky češtiny a vlastivědy se oběma jazyky vyučují všechny předměty. Žáci skládají mezinárodní jazykové zkoušky a dětem se tak otevírá možnost pokračovat ve studiu nejen na českých středních školách, ale i na bilingvních, případně v zahraničí.

„Zkušenosti ukazují, že k osvojení jazyka dochází mnohem lépe, když se děti učí nějaký reálný, konkrétní obsah, kde jazyk znalosti zprostředkovává a výuka tedy není zaměřena na jazyk samotný. Samozřejmě to klade zvýšené nároky na kvalifikované pedagogy z řad rodilých mluvčích. A to je právě role zřizovatele, aby po technické stránce pomohl školám takové pedagogy zajistit a zaplatit. Jsem přesvědčená, že se to bohatě vyplatí,“ dodává Renáta Zajíčková.

Nejblíže k zavedení bilingvní výuky má základní a mateřská škola Barrandov na Chaplinově náměstí. Ředitelka školy Veronika Urban Volfová chce s touto možností seznámit rodiče žáků v průběhu března. V ideálním případě by mohl projekt odstartovat už v září se začátkem nového školního roku.

Renáta Zajíčková

starostka MČ Praha 5
poslankyně PČR

Štítky:
komentář