7. ledna 2022

Měsíce bojů s větrnými mlýny mají výsledek. Pětka bude bezpečnější

(Pravá 5) Občané Smíchova žijící v blízkosti kontaktních center se připojili ke snaze radnice Prahy 5 ulevit městské části od pohybu enormního množství narkomanů. Pod petici s názvem „Za bezpečnou a čistou Prahu 5“ adresovanou hlavnímu městu shromáždili stovky podpisů.

Velmi intenzivně jsem vnímala obavu obyvatel Prahy 5 o jejich bezpečnost. Nebála jsem se proto do tohoto nepopulárního tématu jít naplno. Zatímco jiní říkali, že se s tím nedá nic dělat, rozhodla jsem se za obyvatele Pětky bojovat a donutit radní hlavního města se tématu věnovat. Díky tomu se podařila celá řada dílčích kroků, které vedou ke zlepšení. Například u Anděla pravidelně hlídkují strážníci, některé ulice se navíc čistí i mimo pravidelný úklid. Ale hlavně se téma bezpečnosti stalo tématem celopražským.

Stejně jako jiné metropole i Praha je místem s vysokým počtem pouličních uživatelů drog a lidí bez domova. Bohužel dvě ze tří pražských kontaktních center se nachází v Praze 5. Dlouhé roky tím trpí jak náš veřejný prostor, tak pocit bezpečí místních. Rozhodla jsem se, že v našich ulicích drogy a nepořádek nebudou. Pustila jsem se do jednání s odpovědnými radními na magistrátu, s policií, strážníky, kontaktními centry i protidrogovou koordinátorkou Úřadu vlády. Podařilo se mnoho dílčích kroků, bohužel se také rychle ukázalo, že současný systém kontaktních center je dlouhodobě zanedbaný a do budoucna neudržitelný.

Stejně jako třeba u dopravy i zde magistrát selhává v roli koordinátora. Přitom potřebné strategie existují již roky, ale chybí vůle je naplňovat a Praha k tomuto závažnému problému nepřistupuje koordinovaně a na úrovni celé metropole. Bohužel pražští radní zkrátka nejsou schopni spolupracovat ani spolu, natož propojit městské části nebo vyjednat a účelně využít potřebné finance.

Do hry vstoupili aktivní občané. Na listopadovém zasedání Zastupitelstva hlavního města Prahy se projednávala jejich petice. Společně jsme otevřeli místy vášnivou, ale konstruktivní diskuzi. Po několika hodinách přijali zastupitelé přelomové usnesení. Praha zahájí decentralizaci adiktologických služeb, tentokrát však s ohledem na úroveň veřejného prostoru, kvalitu života a pocit bezpečí místních obyvatel. Pohlídáme, že vznikne jasná metodika pro provoz i umisťování těchto zařízení. Pryč z rezidenčních čtvrtí a okolí našich škol, zastropování počtu klientů a vznik jejich registru, intenzivnější podpora terénních programů a hlavně spravedlivý přesun zátěže z Pětky do dalších částí Prahy. Vyjednali jsme také posílení našeho rozpočtu o příspěvek na zvýšený úklid a ostra­hu parků, magistrát rovněž provede analýzu stávajícího kamerového systému s cílem pokrýt i problematické lokality Prahy 5.

Nejen z pozice starostky, ale už i z poslanecké lavice začnu pracovat na zamezení zneužívání substituční léčby. Není možné, aby tu někteří „doktoři“ svou praxí podporovali kšeftování s předpisy nebo samotnými náhražkami drog a dopláceli na to ti, kteří potřebují kruh závislosti opustit!

Kvalita veřejného prostoru zásadně ovlivňuje nejen podobu města, ale i jeho fungování, prosperitu, bezpečnost a rovněž tělesné a duševní zdraví obyvatel. Zatímco někteří na pražské radnici poměřují svůj úspěch kilometry cyklopruhů, kvůli jejich nečinnosti vygradoval v našich ulicích opravdu velký problém. Řešení se rýsuje a já pohlídám, že tentokrát to nezůstane jen na papíře.

Renáta Zajíčková

starostka MČ Praha 5