23. dubna 2021

Novinky ohledně bezpečnosti na Smíchově

Napsalo mi hodně z vás, že si všímáte aktivnějších strážníků. Posíláte mi dopisy, odkazy na články, ale i milé pochvaly strážníků. Upřímně, jsem opravdu ráda, že to vnímáte. Protože obrátit trend zhoršujícího se pocitu bezpečí u Anděla zabralo půl roku. Stále jsme ale na začátku - kromě jiného řešíme také Plzeňskou a okolí kontaktních center.

Dlouhodobě prohlašuji, že Pětka se už dál nemůže sama starat o drogově závislé z celé Prahy. Dvě ze tří pražských kontaktních center jsou u nás a problémoví uživatelé drog se tak ve velkém stahují k nám. Tak komplexní (celopražský) problém nemůžu vyřešit sama. Velkou oporou je mi kolega Petr Lachnit a o součinnost jsem požádala také magistrát. Žádost vyslyšeli radní Milena Johnová (sociální oblast) a Jan Chabr (majetek). Velice si cením naší spolupráce, díky!


Co prosazuji? Vyšší aktivita strážníků a zvýšená frekvence úklidu v parcích je potřeba ale nestačí: výrazně pomoci může síťování, které je běžné v západních metropolích.


Jde o otevření více kontaktních center po celé Praze - ovšem mimo klidné, obydlené oblasti. To umožní sociálním pracovníkům starat se v každém místě o výrazně (a to zdůrazňuji!) omezený počet klientů - bez toho, aniž by se shlukovali a zatěžovali v okolí slušné lidi nežádoucím chováním. Centra konečně nebudou přetížená a klientům bude možné skutečně pomáhat - nejen se základní hygienou a výměnou stříkačky (aby se nepřenášely nebezpečné nemoci), ale hlavně s jejich pohnutým osudem.


Nyní jsou vytipované objekty, kde by bylo možné vybudovat nová centra, případně kam přesunout ta současná. Věřím, že vše je na dobré cestě! Co se zatím podařilo:
- stálá hlídka strážníků na Andělu a v okolních ulicích
- zvýšený dohled strážníků v rizikových oblastech
- příslib postupného navyšování počtu strážníků
- příslib aktivnějšího postupu státní policie
- zástupce Pětky v magistrátní protidrogové komisi
- aktivní spolupráce s nízkoprahovými centry
- společný postup s Prahou 1 a Prahou 9 (+ budou další)
- probíhající jednání s magistrátem
- o problému se konečně mluví - médiím poskytujeme aktuální data - proto se zapojují další politici (23 % nárůst lidí bez domova za rok 2020!!)
- a slyšet jste hlavně i vy, občané!"

Renáta Zajíčková

starostka MČ Praha 5

Štítky:
komentář