2. února 2021

Úvodník časopisu MČ Praha 5 Pětka, únor 2021

(Pětka) Milí sousedé, Anděl na přelomu roku lákal jako magnet velký počet lidí. Stal se snad nejrušnějším místem v Praze. Projít tudy bez zhoršeného pocitu bezpečí nešlo. Skupinky podnapilých lidí bez domova, psi bez vodítek a bohužel i uživatelé drog.

Dlouhodobá vada na kráse Prahy 5. S kolegou Petrem Lachnitem jsem proto požádala ředitele městské i státní policie o zvýšení dohledu na frekventovaných a problémových místech. V ulicích „pětky“ teď potkáte strážníky o poznání častěji. Jsem ráda, že zlepšení vnímáte a posíláte další podněty.

Nejde ale jen o počty strážníků. Aby Praha 5 byla klidné a bezpečné místo, musíme hledat a odstraňovat příčiny. Proto jsem vyrazila za řediteli místních kontaktních center pro drogově závislé i na magistrát, který tato centra koordinuje. A jednání má první výsledky. Začneme spolupracovat na rozšiřování sítě kontaktních center. Těch by totiž v Praze mělo být alespoň deset, existují ale pouze tři, z toho dvě u nás. Je zcela neúnosné, aby zátěž za celou Prahu dále nesla „pětka“. Řešením je otevřít více center po celé Praze a starat se v každém místě o omezený počet klientů. Zátěž pro okolí a obyvatele tak bude minimální a klientům bude možné opravdu pomáhat – nejen s hygienou a výměnou stříkačky, ale hlavně s jejich pohnutým osudem. Důležité pro Prahu 5 je to, že konečně bude mít svého zástupce v komisi, která na magistrátu připravuje koncepci protidrogové politiky pro celou Prahu. Budeme tak mít možnost ovlivnit, jak Praha bude přistupovat k protidrogové prevenci na našem území, a lépe ochráníme zájmy našich občanů.

A když jsem u pořádku v našich ulicích, druhá věc, která mi udělala radost, je zlepšení úklidu v okolí popelnic na tříděný odpad. Uzavřené obchody a restaurace, nakupování on-line a doručování zboží domů, to vše razantně zvyšuje objem odpadu. Důsledek jsme viděli – přeplněné popelnice a nepořádek v jejich okolí. Ne zcela pružně to stejně jako řadu dalších věcí řeší magistrát. Napsala jsem proto dopis příslušnému radnímu hl. města Prahy a důrazně ho požádala o zvýšení frekvence svozů. Zatím proběhly svozy mimořádné a nyní se magistrát v tiskové zprávě zavázal, že ve zlepšování čistoty v našich ulicích bude pokračovat.

Krize a chybějící finance jsou plošným problémem, který samozřejmě řešíme i u nás na radnici. Škrtům v různých oblastech se tak ani my nevyhneme. Rozhodně ale nepřistoupím na to, abychom škrtili zrovna výdaje na úklid, čistotu a bezpečnost v ulicích.

Jednou větou se ohlédnu za prosincovým zastupitelstvem, které dalo zelenou odkupu historické usedlosti Cibulka. Jestli se nám odkoupení podaří, bude to pro naši městskou část unikátní příležitost vytvořit další příjemné a hlavně užitečné místo. Tento krásný areál totiž nabízí řadu využití a to nejlepší z nich budeme samozřejmě hledat společně s vámi.

Na závěr jedno malé postesknutí. Současná situace neumožňuje větší setkávání lidí. To mě velmi mrzí, protože jsem se těšila na to, že se budeme často vídat a společně diskutovat o tom, jak se vám v Praze 5 žije, co vás trápí a z čeho máte radost. Nevzdávám to a setkávání přesto plánuji. Více se o nich dozvíte na dalších stránkách. Přeji si, aby nám to v současné turbulentní době vyšlo.

Přeji vám do nadcházejících dnů pevné zdraví, hodně sil a radosti.

Vaše starostka Renáta Zajíčková

Renáta Zajíčková

starostka MČ Praha 5

Štítky:
komentář