17. prosince 2020

ODS Praha: Praha je srdcem Evropy a zaslouží si odpovídající dopravní infrastrukturu. Plně podporujeme výstavbu nové runwaye pražského letiště Václava Havla.

(www.ods.cz/region.prazsky) Praha je světovou metropolí a měla by mít odpovídající dopravní infrastrukturu. Jedná se o strategickou investici, která Prahu zařadí mezi jeden z nejdůležitějších přestupních bodů letecké dopravy Střední Evropy. Nová paralelní dráha je neoddiskutovatelným přínosem v oblasti bezpečnosti, ekonomiky i ekologie.

„Nová paralelní dráha na letišti Václava Havla bude významným posílením bezpečnosti v rámci naší letecké dopravy. Navíc je zde důležitý ekonomický přínos nové dráhy. Jsme exportní zemí, pro kterou je důležitá podpora domácího průmyslu a obchodu. Pro prosperitu naší země je komfort přímých letů, bez nutnosti zdlouhavých přestupů, naprosto klíčový. Pro posílení budoucího rozvoje naší ekonomiky je tedy nezbytné, abychom měli odpovídající dopravní infrastrukturu. Jedině tak se máme šanci přiblížit západním metropolím,“ říká Alexandra Udženija, předsedkyně klubu zastupitelů za ODS.

„Výstavba přistávací dráhy má pro Prahu celou řadu pozitiv. Navýšení počtu odbavených cestujících umožní další příležitosti pro rozvoj turismu hlavního města. S novou runwayí se také sníží počty nočních letů nad Prahou, které jsou hlavním argumentem odpůrců nové dráhy. Ze studií vyplývá, že poměr Pražanů, zasažených hlukem z letecké dopravy, se oproti současnému stavu dokonce sníží,“ dodává Zdeněk Zajíček, pražský zastupitel za ODS.