15. září 2020

Otevřeli jsme radnici lidem

(Pravá 5) Je to v podstatě na den přesně, kdy zástupce Občanské demokratické strany stanul v čele páté městské části. Coby starostka jsem si jako jeden z hlavních cílů stanovila učinit radnici Prahy 5 vstřícnou a otevřenou všem občanům.

I když to pro leckoho z nás nezní nikterak atraktivně, zásadní bylo provést hned na začátku změny v řízení úřadu. Špatně nastavené procesy, skřípající komunikace napříč jednotlivými odbory či absence kontrolních mechanismů se zkrátka musely řešit okamžitě. Velmi pomohl příchod nové tajemnice, která změny zavedla do praxe. V tuto chvíli mohu říci, že úřad po roce funguje mnohem lépe, úředníci se spolu pravidelně scházejí, vznikl pracovní řád a jiné důležité vnitřní dokumenty. Na radnici pracuje interní auditorka, obnovila se funkce ombudsmana. Přestože tyto změny nejsou na první pohled viditelné, určitě se projeví v kvalitnější komunikaci s Vámi, občany.

Starostenský post vnímám jako službu veřejnosti. Jako péči o místo, kde žiji spolu s ostatními obyvateli pátého obvodu, jejichž každodenní problémy mě zajímají. Abych se o nich dozvěděla co nejvíce, iniciovala jsem loni v listopadu první velké diskuzní setkání v Drtinově ulici na Smíchově. Dorazily desítky z Vás, debatovali jsme o nejrůznějších, často i dosti palčivých tématech Prahy 5. Jak se potvrdilo, patří mezi ně především otázky parkování, developerských projektů a bezpečnosti. Ze setkání jsem asi nejen já měla velmi dobrý pocit, ukázalo se, jak je i tato forma komunikace s lidmi potřebná. Proto jsme s kolegy z vedení radnice začali připravovat další diskuzní večery v různých částech pátého obvodu. Bohužel nouzový stav tehdejší naši inciativu znemožnil. Každopádně pokud situace dovolí, rychle se k „besedování“ vrátíme. To nejbližší by se mělo uskutečnit 15. října 2020 od 18 hodin, místo ještě upřesníme. Máte-li zájem se se zástupci vedení radnice Prahy 5 sejít, sledujte internetové stránky www.praha5.cz. Těším se na Vás.

Debaty ale nejsou jedinou formou komunikace. Na výše zmíněných stránkách můžete využít rubriky „Napište starostce“, kde mi jednoduchým a přímým způsobem sdělíte, co Vás trápí. Neváhejte.

Jedním z klíčových ukazatelů kvalitního života je podle mě pocit bezpečí. I proto jsem iniciovala minianketu na toto téma. Svůj názor projevila téměř tisícovka z Vás, chtěla bych Vám za to moc poděkovat. Výsledky jsou zajímavé a inspirativní. Radnice Prahy 5 je využije při dalších krocích v této oblasti, také s nimi seznámím zástupce vedení policie i městských strážníků.

Renáta Zajíčková

starostka MČ Praha 5

Štítky:
komentář