3. července 2020

Je tu léto

(Pětka)

Vážení a milí občané, sousedé,

je tu léto a s ním jako vždy přichází více možností pro trávení volného času venku. Naštěstí míst, kde můžeme v našem volném čase být, má naše městská část mnoho. Ať už se jedná o překrásné přírodní lokality, jako jsou Prokopské údolí, Dívčí hrady, lesopark Cibulka, Císařská louka, nebo rozlehlé parky. Kdo ale nechce relaxovat procházkami či jízdou na kole, má stále více možností využívat i jiný veřejný prostor. Dnes jsou velmi populární místa v samém srdci městské části, kde si můžeme jen tak sednout na deku do trávy nebo kde zdánlivě nezajímavý prostor nabízí originalitu a extravaganci. Je naprosto běžné vidět mladé lidi piknikovat v parku Portheimka či v Sacré Coeur. V dnešní době jsou velmi oblíbeným veřejným prostorem také industriální nebo „zanedbané“ plochy, které s sebou nesou příchuť minimalismu a vzdoru. I taková místa u nás najdeme. Je to například velmi oblíbená Radlická kulturní sportovna, která dočasně vyrostla v koutě obrovského rozvojového území Smíchov City, dále vyhledávaná Kavárna co hledá jméno nebo Manifesto. Zde si můžeme vychutnávat dobrou gastronomii s kulturními zážitky.

To ale není vše, co naše Praha 5 nabízí. Mnozí z nás se často s posteskem dívají na protější náplavku, kde se odehrávají oblíbené trhy či jiné společenské akce. Dobrou zprávou je, že i naše náplavka ožívá, i když jinak a snad více komorně. Postupně se otevírají takzvané kobky, které nabízejí výtvarné umění, řemesla, literaturu a samozřejmě příjemné posezení s výhledy na Vyšehrad či Národní divadlo. V létě se dalším takovým místem stane parkoviště před Albertem na Malvazinkách. V rámci městského projektu Pražské plácky & židle chceme vyzkoušet, jak bude prostor i jeho okolí fungovat, jak na vás bude působit, když upravíme jeho podobu. Ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje bychom ho rádi nabídli místním obyvatelům, rodinám s dětmi, spolkům, kulturním institucím a všem aktivním sousedům.

Jsem ráda, že se zvyšuje pestrost našeho veřejného prostoru, který nás vybízí k odpočinku a zábavě. A líbí se mi, že společně postupně proměňujeme a tvoříme venkovní prostory tak, aby se z nich stala naše oblíbená místa. Je dobře, že společné trávení volného času se stává naším životním stylem.

Závěrem bych chtěla říci, že i radnice si v minulých dnech připomněla smutné výročí vraždy Milady Horákové. V Praze 5 žila a docházela pravidelně se svým mužem na bohoslužby do kostela Českobratrské církve evangelické u Santošky. Tam stojí i její bronzová socha, u které jsem se rozhodla uspořádat malé setkání, neformální a poklidné, společně s mladými lidmi a přáteli. Jako ženu mě dodnes děsí, co všechno musela Milada Horáková ve své statečnosti vytrpět. Právem patří mezi výjimečné osobnosti moderních českých dějin. Přeji vám všem příjemně strávené léto, třeba i ve veřejném prostoru. Krásných míst u nás máme pro vás i díky vám dost.

Vaše starostka Renáta Zajíčková

Renáta Zajíčková

starostka MČ Praha 5

Štítky:
komentář