27. dubna 2020

Jak se (ne)podniká v době koronavirové?

Nedávno jsem byla pozvána do online panelové diskuze s názvem Jak se (ne)podniká v době koronavirové! Pořádal ji Ústav sociálních inovací. Účastníci, mezi nimi například zástupci podnikatelů, samosprávy či ekonomických odborníků, vyjadřovali své aktuální zkušenosti a názory na pandemickou situaci.

Kdybych měla vyjádřit základní myšlenky, které rezonovaly celou diskuzí, řekla bych nejistota z budoucnosti, nedůvěra ve vládu, chaotické rozhodování, ale na druhou stranu naděje a schopnost lidí se umět postavit na vlastní nohy. Asi nejsilnější výhrady byly k momentálnímu nezdravému posilování státní moci na úkor svobody a zodpovědnosti občanů. Vláda si přivlastnila veškerou rozhodovací pravomoc a vyřadila ostatní články demokratického systému, jakou je například samospráva. Navíc svými kroky zvyšuje závislost občanů na státu a zmatečnými postupy nedůvěru v něj. Velmi aktuální zkušenost mám i já, kdy mě velmi udivovalo a zároveň znepokojovalo, že naši městskou část jsme řídili prostřednictvím krizového štábu dříve, než tomu bylo na úrovni státu.

Panelová diskuze potvrdila, že nejlepší pro živnostníky a podnikatele je stabilní a svobodné prostředí, kdy zásahy státu jsou minimální, a že klíčová je podpora na lokální úrovni, která vychází ze znalosti a specifik místního prostředí.

Renáta Zajíčková

starostka MČ Praha 5

Štítky:
komentář