10. března 2022

Události, komentáře: Nový rozpočet je odpovědnější

(ČT 24) Poslanecká sněmovna schválila rozpočet se schodkem 280 miliard korun. V pořadu Události, komentáře o něm debatovali místopředsedové Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) a Karel Havlíček (ANO). Podle Skopečka rozpočet se sníženým schodkem ukazuje odpovědnější rozpočtovou politiku v porovnání s předchozí vládou.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT24.

Vláda schválila rozpočet, i když je už nyní jasné, že bude potřeba ho kvůli výdajům spojeným s válkou na Ukrajině a rostoucím cenám energií novelizovat. Podle Jana Skopečka bylo ale lepší schválit rozpočet již nyní a zbytečně neprotahovat rozpočtové provizorium. Náklady spojené s konfliktem a uprchlickou vlnou totiž prý lze jen stěží předpovídat.

Nižší schodek rozpočtu podle Skopečka ukazuje změnu směru rozpočtové politiky od „neodpovědného hospodaření směrem k odpovědnějšímu hospodaření“. 

Skopeček: Problém je ve výdajích, daně zvyšovat nechceme

Jan Skopeček se také domnívá, že vláda bude schopná se i v této složité ekonomické situaci obejít bez zvyšování daní. Problém veřejných rozpočtů v České republice podle něj není nízký výběr daní, ale vysoké výdaje. „Já tady velký prostor pro zvyšování daní nevidím,“ řekl.

S příchodem uprchlíků z Ukrajiny se chce vláda podle Jana Skopečka soustředit hlavně na jejich začlenění do pracovního trhu, což může znamenat dodatečné příjmy a zároveň to napomůže integraci.

Přepis debaty:

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Sněmovna schválila státní rozpočet na letošní rok. Počítá se schodkem 280 miliard korun. Je to o 97 miliard méně, než navrhoval bývalý kabinet Andreje Babiše. Podle premiéra
Petra Fialy bude ale nutné rozpočet novelizovat kvůli pomoci uprchlíkům z Ukrajiny i kvůli rostoucím cenám energií a dalším dopadům války na Ukrajině.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Počítáme určitě s tím, že bude nutná úprava rozpočtu, ale nechceme to dělat zběsile, nechceme dělat takové nesmyslné kroky, jako dělala předcházející vláda Andreje Babiše v souvislosti s covidem.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Dnes máme Události, komentáře rozdělené na vždy 3 dvojice hostů, kteří zastávají podobné nebo stejné funkce. Začínáme těmi stejnými funkcemi. Místopředsedové Sněmovny za
ODS a za hnutí ANO Jan Skopeček a Karel Havlíček. Pánové, dobrý večer.

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Dobrý večer.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Skopečku, vy jste schválili ten rozpočet s vědomím, že nedojde do cíle v téhle konkrétní podobě, nebylo bývalo lepší protáhnout rozpočtové provizorium o týdny, dejme tomu, nastavit ho nově vzhledem tomu, co se děje na východ od nás, a pak ho schválit en block?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Nemyslím si, my jsme byli terčem kritiky, že rozpočtové provizorium vůbec existuje, takže my jsme v něm chtěli být co nejkratší dobu. Myslím si, že to bylo správné, že prodlužovat rozpočtové provizorium skutečně nechtěl nikdo. My jsme potřebovali pouze vyslat jasný signál, že fiskální politika vlády se mění od toho neodpovědného hospodaření směrem k odpovědnějšímu hospodaření. A to, že žijeme v mezinárodní situaci, v jaké žijeme, z toho nikdo nemáme radost. Myslím si, že nikdo dneska nedokáže predikovat, jak se konflikt na Ukrajině bude vyvíjet, jak se kvůli tomu bude vyvíjet i celosvětová a česká ekonomika, a tudíž čekat dneska s rozpočtovým provizoriem na nějaké období většího klidu by podle mého názoru mohlo trvat velmi dlouho, jakkoliv si přeji, aby se situace na Ukrajině vyřešila pokud možno co nejrychleji.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Samozřejmě nevíme, jak silná bude ta uprchlická vlna. Nevíme, o kolik zdraží suroviny, jak se propadnou příjmy kvůli nižšímu HDP atd. Ale v nějakých odhadech, které určitě musíte mít, o kolik nad nebo pod těch 280 miliard si troufnete říct, že bychom se mohli pohybovat?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já fakt nechci říkat žádné číslo, protože těch neznámých parametrů je velmi mnoho. My skutečně nevíme, jak dlouho ten konflikt bude trvat. Překvapivě třeba, když to srovnáme s tou covidovou krizí, tak jakkoliv jsem mohl očekávat propad příjmů státního rozpočtu, tak třeba v té covidové krizi se příjmy státní rozpočtu vyvíjely poměrně slušně a tam, kde jsme měli problém, byla spíše strana výdajů. Teď v té krizi v souvislosti s uprchlíky samozřejmě nevíme, jak dlouho tady uprchlíci budou, jak dlouho jim budeme muset hradit náklady, zdravotní péči, školní docházku. Čili to je tolik neznámých, že by bylo skutečně věštění z křišťálové koule, kdybych se pouštěl do nějakých spekulací, což určitě nechci.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Havlíčku, není těch ušetřených 100 miliard nad rámec toho, co jste navrhovali vy tehdy ještě ve vládě, důležitých kvůli tomu, že ten schodek pravděpodobně bude výrazně vyšší, než je v tuhle chvíli, takže pokud by ho ta nová vláda nechala v té vaší výši, tzn. o 100 miliard výš, tak už bychom teď vlastně začínali s mankem, které by bylo o 100 miliard větší?

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Nikoliv. Ten by se musel samozřejmě rovněž novelizovat a přestrukturovat. Ta novelizace sama o sobě, to není žádná tragédie. Problém je v tom, my jsme taky museli novelizovat rozpočet v kruté době, v době covidu. Problém je v tom, že my jsme vládě jasně říkali, ať začne s naším rozpočtem, poté teprve ať novelizuje, mohli jsme si ušetřit tříměsíčního provizoria. Výsledek je ten, že po třech zbytečných měsících budeme opět novelizovat. Ten rozpočet je mrtvý, je to ukázka nekompetentnosti, je to ukázka nerozhodnosti, do značné míry arogance, protože ten problém není dneska v té ukrajinské krizi. Ano, samozřejmě, kdyby se rozpočet měnil v důsledku ukrajinské krize, vždycky to podpoříme. Problém je dneska v tom, že se bude měnit v důsledku toho, že se čachrovalo, že se švindlovalo, že se dělaly triky s čísly. Protože co my dneska budeme dělat? Budeme dělat to, že do něj musíme vmáčknout podporu v oblasti energetiky, to říkáme od ledna a není to jenom otázka ukrajinské krize, je to otázka celosvětové energetické krize. Pravděpodobně se tam budou měnit položky v oblasti dopravy, na což taky upozorňujeme. Je jasné, že se bude muset zafixovat položka, která půjde České poště, což byl jednoznačný švindl, pouze se to odložilo. Takže výsledek je ten, že ta osmimiliardová rozpočtová rezerva by se dala v tuhle chvíli čerpat právě na tu Ukrajinu, ale ta už je de facto rozebrána. Takže vláda se nepředvedla v tomto, a jestliže v době třetího čtení už vládní činitelé včetně premiéra otevřeně hovoří o tom, že se musí udělat novela, tak si myslím, že to není dobrá vizitka.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ale pokud bychom šli tou vaší cestou, tak už by se dělala novela potom novely, takže by tam bylo jedno schvalování navíc. Já vám dám hned prostor, pane Skopečku. Ale pane Havlíčku, odkud by vláda měla vzít peníze na ty vyšší výdaje, které evidentně prostě budou?

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ad 1, samozřejmě může se pracovat s vládním dluhem a ad 2, to je to, co tady už navrhujeme několik měsíců, a to je oblast energetiky. Protože tam já vidím ten problém možná největší. Ta ukrajinská krize něco stát bude, ale dovedu si představit, že tam se ty peníze dají najít. Co se týká té energetiky...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Kde se dají najít?

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Zdroje?

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Říkáte, že ukrajinská krize, tam se ty peníze dají najít, tak mě zajímá, kde.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Vláda pracuje dneska s osmimiliardovou rozpočtovou rezervou. A kdyby se ta rozpočtová rezerva neutratila ještě předtím, než ten rozpočet spatřil světlo světa, tak máme 8 miliard. Jenomže těch 8 miliard už je dneska pryč. To je to, co já právě celou dobu říkám. Ta vláda si to vlastně nakopla. Ale zpátky. Ta energetická krize je velká, bude nás to stát určité zdroje, protože nemůžeme se dívat na to, že máme o řád vyšší ceny v oblasti elektřiny, o řád vyšší ceny v oblasti plynu. Vláda nedělá vůbec nic. A tady je cesta přes modernizační fond. Vždyť přece všichni víme, že díky cenám emisních povolenek, které byly extrémní, jsme a budeme v následujících letech inkasovat výrazně více zdrojů. My jsme uvažovali ještě za naší doby, že to bude 150-200 miliard, dneska už je téměř jisté, že to bude dvoj- až třínásobek, a z tohoto se dá využít tak, jako to dělají ostatní země, zdroj na to, aby se podpořily domácnosti, aby se podpořily firmy. Ale nemůže se to udělat až v momentě, kdy ty peníze skončí v modernizačním fondu. Tam už bohužel se musí dávat pouze na podporu solárů a na podporu zateplování, musí se udělat předtím, a proto jsme navrhovali v prosinci zákon, který by umožňoval ty peníze odklonit, než dojdou do modernizačního fondu, a využít je právě na tuto podporu. Vláda to shodila ze stolu, výsledkem je to, že dneska to nemůže udělat. Ale dá se to stále ještě otevřít.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Skopečku, prosím o reakci a pak položím otázku.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Předchozí vláda v době covidové krize novelizovala v jednom rozpočtovém roce rozpočet 3×. Myslím si, že vláda současné vládní koalice si je vědoma, že ten rozpočet bude muset aktualizovat, ale že to nebude 3×, že to bude ve chvíli, kdy bude jasnější, v jakém směru ten rozpočet může dopadnout. Já chápu, že pan Havlíček je nervózní z toho, že celou dobu před schválením státního rozpočtu zejména s paní Schillerovou strašili tím, že je hloupost, že nedokážeme ušetřit 100 miliard, že se to ukáže, že nedokážeme ten deficit snížit, nainvestovali do této věty, do této teze spoustu politického kapitálu v podobných diskusích. Dneska chápu, že má složitou situaci, protože se prokázalo, že se ten schodek srazil o 100 miliard, o 25 % oproti původnímu návrhu, a neplatí ta varování, neplatí ty teze pana kolegy Havlíčka a paní předchozí ministryně Schillerové. Ta vláda to dokázala v poměrně krátké době několika týdnů a chápu, že je z toho předcházející vláda nervózní, že do toho nainvestovala tolik kapitálu. Ono se to té vládě nakonec povedlo.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Tak jenom velmi rychle a pak půjdeme k…

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
To není, pane místopředsedo, o žádném investovaném kapitálu. Přece všichni velmi dobře víme, že z těch 100 miliard je skoro 70 miliard dáno vyššími příjmy, tzv. inflačními příjmy.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
To není pravda.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Je to tak.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Není.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
To je jedna věc. Ty by byly tak jako tak. A druhá věc je ta, že to, co vy jste prezentovali v 77 miliardách jako úspory, jsou normální švindly z více jak poloviny, vždyť se podívejte, co jste udělali na dopravě, vždyť se podívejte, jak jste to udělali s Českou poštou, jak jste to udělali s obnovitelnými zdroji. Vy to nešetříte, vy to berete buď z budoucích příjmů, nebo z toho, co zůstalo na účtech v roce 2021.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Na účtech už nic nezůstalo, protože všechny rezervy na účtech včetně privatizačního fondu jste vybrabčili vy během vaší vlády. Za vás se dělaly účetní švindly. Vždyť si všichni pamatujeme novelu zákona o fondu národního majetku, kde jste vybrabčili privatizační fond, který měl sloužit jako zdroje pro ekologických škod a penzijní reformy. Vy jste žili z rezerv, vy jste žili na úkor budoucnosti. Tohle je rozpočet, který ukazuje prostě změnu směru rozpočtové politiky. A myslím si, že i v kontextu toho, kdy se zveřejnila dneska data o poměrně vysoké inflaci, že je zřejmé, že ten rozpočtový mejdan, kdy se nekoukalo na peníze, kdy se nekoukalo na to, jestli bude rozpočet v deficitu 300, nebo 500, že skončily a že to konečně začíná…


Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Vycucli jste peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury a udělali jste tam mega švindl. To je všechno.


Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pánové, pojďme se teď podívat na konkrétní věci. Budete se, pane Skopečku schopni obejít bez zvyšování daní?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já věřím, že ano, a doufám, že v tomhle se shodneme. Koneckonců i hnutí ANO schvalovalo zrušení superhrubé mzdy. Problém veřejných rozpočtů v České republice není nízký výběr daní nebo nízké daňové břemeno. I v tom mezinárodním srovnání prostě Česká republika nevybočuje v tom směru, že by měla nízké daně. Problém veřejných financí je výdajová strana rozpočtu. Takže já tady velký prostor pro zvyšování daní nevidím, zvlášť ve chvíli, kdy je zřejmé, že i ta mezinárodní situace hrozí tím, že spíše bude tlumit hospodářský růst, než aby mu pomáhala. V takové chvíli zvyšovat daně by znamenalo ten křehký hospodářský růst ještě více ohrozit a ještě více si zkomplikovat i tu příjmovou stranu rozpočtu. Takže já si myslím, že v době, kdy potřebujeme v té depresivní, šílené době nějakou dobrou zprávu, tak ještě v té hospodářské politice, v té ekonomické oblasti šířit nějaké špatné zprávy, zvyšovat daně, ten sentiment ještě zhoršovat ekonomický, to by byla možná nejhorší zpráva, kterou bychom mohli v té ekonomické...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Já myslím, že vám tuto otázku budeme klást velmi často, a uvidíme, jestli dojde k nějakému posunu. Pane Havlíčku, pro vás je samozřejmě jednoduché říkat, když nejste ve vládě, že byste daně nezvyšovali. Nicméně dokážete si představit, pokud byste v té vládě byli, nezvýšit v současné době daně?

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Dokážu si to představit a tady se shodneme. V naší vládě jsme přece žádné daně nezvyšovali. Naopak jsme snižovali ty daně. Ušetřili jsme spotřebitelům a firmám přes 500 miliard korun na daních. Můžeme se na to podívat. Ať to vezmeme přes spotřební daň, přes DPH atd. A cesta v tuto chvíli skutečně není přes zvyšování daní. Je to o tom, co jsme vždycky tvrdili, a to je důsledné vybírání daní. Pokud se daně budou vybírat a nebudou se rušit nástroje typu EET, které sloužily třeba k tomu, aby se daň solidně vybírala, tak poté prostě dokážeme tu daň zvládnout, notabene znovu říkám, pozitivní stránka té nepříjemné inflace, ze které nikdo nemá radost, je ta, že máme díky tomu výrazně vyšší příjmy. Bohužel včetně toho, že jsou vyšší ceny energií. A ta dobrá zpráva, o které mluvíte, pane místopředsedo, ta všechny bude zajímat přesně v momentě, kdy jim ukážeme to, že dokážeme pracovat s těmi navyšujícími se cenami za energie. Vy jste pro to neudělali vůbec nic, akorát o tom mluvíte a výsledek je ten, že vláda, která včera zasedala, tak zvýšené ceny elektřiny 0, zvýšené ceny plynu 0, zvýšené ceny pohonných hmot naprosto nesmyslná opatření, která nebudou vůbec fungovat. A to je to, co dneska každého zajímá. Jsme v mimořádné situaci a ano, bude to o vyšším schodku rozpočtu, to je prostě realita, my jsme připraveni s vámi na tom pracovat, ale netvařme se dneska, jak jsme připravili geniální rozpočet.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pojďme zase ke konkrétní věci.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ten rozpočet geniální opravdu není, protože ten rozpočet byl z dílny hnutí ANO, kdy hnutí ANO navrhovalo ještě větší schodek rozpočtu než v době covidové krize. Takže tento ekonomický zločin, tento ekonomický nesmysl, ten jsme samozřejmě museli zatáhnout za tu brzdu poslední záchrany a ten rozpočet v rámci týdnů alespoň trošku přepracovat a restrukturalizovat. Samozřejmě, že rozpočet, který bude odpovídat prioritám nové koalice, nové vlády, ten je možné očekávat až v příštím roce. S tímto rozpočtem, špatným rozpočtem, který byl od začátku vámi špatně připravován, šlo dělat maximum možného, a to jsme dělali. Snížení schodku o 25 % to není…


Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Vysmíváte se firmám, vysmíváte se spotřebitelům a máte v rukou rozpočet, který v momentě, kdy se schvaluje, už víte, že nebude fungovat.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ten rozpočet jste připravili vy a vy se vysmíváte sami sobě.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Je to váš rozpočet.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, to je váš rozpočet, který jste připravili, který my jsme zdědili a byli jsme schopni v rámci rozpočtového provizoria samozřejmě uspořit v určitých typech oblastí. Je jasné, že třeba do quasi mandatorních a mandatorních výdajů jsme v rámci týdnů nemohli sahat, protože si to vyžaduje změnu legislativy. Ten rozpočet je váš, my jsme se snažili zabrzdit to, co vy jste do něj zahrnuli, a sice dramatické zvýšení schodku ještě větší než v době covidové krize. Že se to nestydíte házet na vládu, která se snaží alespoň trochu zlepšit váš šíleně připravený rozpočet, že se nestydíte, vy byste v tuhle chvíli měli mlčet, protože vaše rozpočtová politika je přece všem jasná, jakým způsobem, kam směřuje

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
To je váš rozpočet, vy jste na něm pracovali 3 měsíce výsledek toho je ten, že...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Že jsme snížili o 25 % návrh deficitu....což si myslím, že je docela kvalitní výkon, za který byste byli rádi.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Vysvětlujte těm lidem, že to je kvalitní výkon.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pojďme se podívat do budoucna, protože vy se tady stále hádáte o to, jestli bylo dřív vejce, nebo kuře. Mě by zajímalo, když sama vláda připouští, že může teď přijít půl milionu uprchlíků, jak tohle velký bude nápor na rozpočet? A nemyslím jenom ten státní. Myslím i ty krajské, obecní atd. Protože Poláci dokázali spočítat, a nevím, jestli to jsou čísla, která se potvrdí, ale říkali, že pokud přijde 1 000 000 uprchlíků, to znamená dvojnásobek toho, co se čeká tady u nás, tak u nich to může mít dopad nějakých, kolik to bylo, 50 miliard korun, pokud se nepletu v přepočtu, přes 2 miliardy dolarů. A to jsou věci sociální výdaje, zdravotní, bydlení, škola atd. Tohle by mohlo nasvědčovat tomu, že pokud by přišel půlmilion, bavíme se o možná už desítkách miliard. Tak jak to řešit, pane Skopečku?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já jsem přesvědčen, že opravdu bude záležet na tom konečném množství a také na tom, jak dlouho tady ti uprchlíci budou. Také bude záležet na tom, čím déle tu budou, tak tím samozřejmě ty náklady budou vyšší, ale zároveň se dá předpokládat, že celá řada těch uprchlíků se i zapojí do pracovního procesu. Jeden ze zákonů, který zítra bude projednávat
Poslanecká sněmovna, je i o tom, že se má usnadnit zaměstnávání těch uprchlíků. To znamená, že minimálně nějaké příjmy na zdravotní a sociální pojištění, nějaké daňové příjmy z titulu jejich pracovního výkonu zase do státního rozpočtu přijdou. Takže to je opravdu dnes velmi těžko kvantifikovat. Samozřejmě jsem přesvědčen, že to bude mít jako na té straně samozřejmě víc výdajů než příjmů pro státní rozpočet. Ale to, že se nám podaří například nějakou část těch uprchlíků zaměstnat, náš trh práce je stále vysátý, potřebuje pracovní sílu, a pokud se nám podaří velmi rychle dostat ty lidi na pracovní trh, tak si myslím, že to je jednak dobře z ekonomického hlediska, další příjmy státního rozpočtu, ale povede to i k hladšímu začlenění těch lidí do naší společnosti a k menším konfliktům, které mohou s tou uprchlickou vlnou samozřejmě přijít.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Počítáte se zvýšením plateb za státní pojištěnce? Tady narážím nad tweet před několika hodinami Miroslava Kalouska, který říkal, že to bude dopad na zdravotní výdaje v rámci miliard korun, tam hovořil o více než 10 miliardách korun určitě, takže počítáte s tím?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
V tuhle chvíli nemám informace o tom, že by se počítalo s navýšením plateb pro státní zaměstnance. Myslím si, že to je téma pro další rozpočtový rok a nejen pro další rozpočtový rok, ale pro roky následující, protože je zřejmé, že financování zdravotnictví je vedle penzí velká a důležitá součást veřejných rozpočtů a že ty tlaky na růst výdajů ve zdravotnictví jsou skutečně obrovské. Nicméně i v tom letošním rozpočtu je objem peněz na zdravotnictví poměrně vysoký, je zhruba na stejné úrovni jako v době covidové krize, kdy zdravotnictví mělo skutečně velmi velký, byl na něj velký tlak. Čili určitě pro tento rok objem prostředků, které ve zdravotnictví jsou, zajišťují samozřejmě dostupnou a kvalitní zdravotní péči všem občanům České republiky. Já jsem přesvědčen, že jsme natolik bohatá společnost, že dokážeme tu zdravotní péči poskytnout i těm uprchlíkům, kteří k nám přišli.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Havlíčku, stejná otázka. Měly by se zvýšit platby za státní pojištěnce v návaznosti na ty statisíce uprchlíků očekávatelné tady? Protože už teď se bavíme o 200 tisící, kteří by tu měli být, potenciálně o půl milionu.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ty už měly být zvýšeny. A my jsme to navrhovali po dohodě se všemi zdravotními pojišťovnami. A to je jeden z těch triků té vlády, který udělala.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ale to jste navrhovali před tím, než přišla ta uprchlická krize.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ano to je pravda, ale o to více a o to spíše dneska by bylo důležité, abychom měli ty příjmy, respektive aby platby za státní pojištěnce prostě byly o ty 2 stovky vyšší. A i to by bylo na hraně. Tohle jsme projednávali s pojišťovnami před koncem roku. Podle mého názoru to byla krádež za bílého dne, protože se tím zhoršila zdravotní péče. A teď nás čeká ještě toto. Dopadne to jak s tou podporou podnikatelů. Nechte mě domluvit, pane místopředsedo, jak s tou podporou podnikatelů. Nejdříve říkáte, že ne, nakonec to uděláte. S podporou energetiky, nejdříve říkáte, že neuděláme vůbec nic, nakonec stejně budete muset podpořit rodiny i firmy a bude to stejně tak s těmi státními pojištěnci. Co se týká těch uprchlíků, tady pozor na jednu věc. Nevíme samozřejmě, kolik jich bude, dneska se hovoří, že už jich může být 200 000, s tím zařazením do pracovního procesu v principu souhlas, ale pozor, polovička z nich jsou děti. My primárně dneska musíme řešit to, jak dostaneme ty děti do škol, abychom samozřejmě zase podpořili ty školy, aby na to měly kapacity.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Já jsem zmiňoval jenom jeden z aspektů, to je věc, kterou budeme rozebírat…

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
A to je zase otázka do rozpočtu, proto se bude muset ten rozpočet novelizovat, a na tomhle se asi shodneme, tady ta novela by byla tak jako tak pravděpodobně téměř jistá, i když se dalo čerpat z těch osmi miliard, to je jedna věc. Druhá věc, 75 % z toho zbytku, to znamená ti dospělí, jsou ženy. A u nás, když se podíváme na strukturu pracovníků ukrajinských, tak to jsou zejména muži, kteří jsou zejména v průmyslu, kteří jsou zejména ve stavebním průmyslu a kteří jsou ve zpracovatelských službách. Zatímco ty ženy jsou víceméně ve službách. Takže ono umístit na trh takové množství lidí vůbec nebude jednoduché.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Skopečku, jen krátká reakce, prosím.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Krátká reakce, s tím souhlasím, ten problém ve stavebnictví bude obrovský, tam se skutečně mění struktura, dominantně sem přicházejí matky s dětmi. Naopak odchází bojovat muži, kteří prostě byli důležitou součástí například stavebního odvětví, ale i průmyslu. Ale co jsem chtěl říct. Pane kolego, já rozumím, že se můžeme pohádat o tom, jestli schodek má být větší, či menší, že se o to můžeme přijít, že vy si myslíte, že peníze rostou na stromě a že můžeme mít výdaje jakékoliv, ale prosím, mějme nějakou hranici a nestrašme občany České republiky, že by snad byla ohrožena dostupná a kvalitní péče. Nikdo v oblasti zdravotnictví toto netvrdí, těch peněz ve zdravotnictví je tam stejně, jako bylo v době covidové krize, kdy skutečně narostly extrémně ty peníze. Je jich tam mnohem víc těch peněz než v roce 2018, 2019, než covidová krize začala. Takže prosím, hádejme se o leccos, ale nestrašme takto, to už je hyenismus, strašit lidi, že snad nebudou mít v současném roce dostatek kvalitní zdravotní péče. Budou to mít, je to garantováno, nic takového, o čem jste hovořil, prostě nehrozí.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Toto je názor zdravotních pojišťoven.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
To není pravda.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Je to tak.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Není to pravda.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pánové, doufal jsem, že se shodneme na něčem, ale neshodli jsme se. Shodujeme se na tom, že musíme končit. Děkuji vám mnohokrát.
Jan Skopeček a Karel Havlíček, pánové, hezký večer.

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Hezký večer.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Děkuju vám, hezký večer.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS