24. února 2022

Bývalá vláda ANO v modernizaci státu úplně zaspala

(FORUM 24) Starostka Vacenovic a nová poslankyně koalice SPOLU Jana Bačíková je populární hvězdou komunální politiky ODS. Její rodáci v jihomoravské obci ji volí starostkou opakovaně. Je totiž mimo jiné známá kupříkladu podporou moravského folklóru. Jako poslankyně se chce věnovat zpřehlednění a zjednodušení občanských povinností a tvrdí, že vláda ANO při slibované modernizaci státu zaspala.

Jak hodnotíte konečnou podobu pandemického zákona?

Celá kauza pandemického zákona je nešťastná a zvláště SPD absolutně nesmyslně straší nějakým nástupem totality a vytváří hysterickou atmosféru. Přitom předně je důležité říct, že tato vláda zrušila povinné očkování, nevyhlašuje žádné lockdowny, omezuje karantény a naopak připravuje postupně další rozvolňování a návrat do normálu v aktuálně zlepšující se situaci.

Už jen s ohledem na to je vzrušená debata kolem pandemického zákona trochu zbytečná a jeho účelem je především mít možnost činit určitá opatření ve zdravotnických a sociálních službách, zachovat funkčnost certifikátu pro cesty do zahraničí, zachovat kompenzační mechanismy a podobně.

Byla jste zvolena novou poslankyní i díky dostatečné podpoře preferenčních hlasů. Co na to říkají u Vás v obci, kde jste starostkou?

Občané v naší obci mě znají, vnímám jejich problémy a snažím se je aktivně řešit. Snad i proto dostávám v obci při volbách značnou podporu. V posledních dnech se na mne také občané čím dál více obracejí s otázkou, zda budu i dále starostkou jejich obce. Je to pro mne jasný závazek a navíc mám ve Vacenovicích kvalitní pracovní kolektiv, o který se mohu opřít. Udělám tedy i nadále maximum, abych své voliče nezklamala, a to jak při práci poslance, tak i starostky Vacenovic.

Byla jste zvolena místopředsedkyní výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj? Jak tuto pozici využijete?

Do tohoto výboru jsem byla zvolena i s ohledem na mé zkušenosti s vedením obce. Je to řada témat, jež mne zajímají a chci prosadit především praktické věci, které s tímto zaměřením souvisí.

Povinnosti občanů a podnikatelů vůči veřejné správě musíme zjednodušit a zpřehlednit. Stejně tak chceme odstraňovat zbytečnou byrokratickou zátěž vůči obcím jako jsou například duplicity v různých kontrolách. Lidé, kteří stojí ve vedení obcí, se potřebují věnovat jejich rozvoji, údržbě a službám pro občany. Místo toho jsou ale velmi často zavaleni nadbytečným papírováním. A musím říci, že je to často i jen papírování pro papírování.

Jaké kroky by k tomu měly vést?

Je toho poměrně hodně. Poslední roky vedení státu v čele s ANO v modernizaci veřejné správy víceméně úplně zaspalo. Mám na mysli kupříkladu zrychlení a zjednodušení stavebního řízení, které je u nás řazeno úrovní mezi rozvojové země. Je potřeba zjednodušit podmínky u jednoduchých staveb. Sjednotit jednání s úřadem, aby stavebník jednal s jedním konkrétním úřadem, který si další podklady má získávat primárně sám, pokud jsou v gesci veřejné správy.

Ve styku občana se stavebním úřadem ale i jinými úřady by byl zajímavý například koncept fikce souhlasu. Což v praxi znamená, že pokud úřad v nějaké žádosti nekoná v termínu, který mu předpisy ukládají, tak se má za to, že po tomto termínu je žádost kladně vyřízena pro občana. Ostatně, když občan nesplní nějakou povinnost ve lhůtě, tak s ním mají úřady také pramalou milost. Ať to tedy platí obousměrně.

Patří do toho i digitalizace?

Chceme jistě udělat pokrok v digitalizaci státní správy, při současném zachování papírových možností styků s úřady, zvláště s ohledem na seniory a méně zdatné v této oblasti. Sama se musím v tomto pořád učit a vidím, že proti vývoji v užívaní IT například u mých potomků, budu i tak vždy za nimi. Nicméně i úřady budou méně zavalené, pokud bude možné si většinu informací a žádostí vyřídit srozumitelně vzdáleně.

Zažila jste již prvních pár jednání Sněmovny. Jaký to na Vás zatím dělá dojem, jako na nováčka ve Sněmovně?

Zatím jsem bohužel svědkem toho, že hnutí ANO se od ustanovení nové vlády neustále snaží paralyzovat řádné projednávání zákonů na schůzích Sněmovny. Kupříkladu jednání do sedmi do rána, které bylo k důvěře vlády, mi nevadí, ale smutné je, že příspěvky některých poslanců postrádají smysluplný obsah a pouze se snaží vyplnit čas. V jiném případě zase vyvolávají zcela zjevně účelové přestávky jednání.

Ale patří to ke standardním metodám fungování parlamentu.

Takový postup ale našim občanům skutečně nic nepřináší. Chápu, že opozice využívá některých obstrukčních mechanismů, aby se ukázala, ale mělo by to mít přeci nějakou míru, abychom se také mohli věnovat podstatným předkladům ve prospěch našich občanů. Věřím, že jsou to počáteční křeče, kdy například hnutí ANO doposud nebylo zvyklé na standardní opoziční roli a teprve se v ní hledá.

Ministr Baxa deníku FORUM 24 potvrdil, že se změní způsob volby do mediálních rad. Co na tom považujete za nejdůležitější?

Podporuji plány našeho ministra Martina Baxy. Do obsazování mediálních rad by bylo vhodné zapojit i Senát Parlamentu České republiky, který není tolik závislý na aktuálních vládních většinách a jeho zapojení může přispět k vytvoření stabilnějšího prostředí pro Českou televizi a Český rozhlas. Nyní musíme nechat pracovat pana ministra na finální podobě novely, která způsob volby do mediálních rad zlepší.

Na podzim se budete ucházet o pozici starostky ve Vacenovicích. Jaké máte plány pro obec pro příští léta?

Dobrý starosta má představu, co jeho občany pálí, jak by měla obec vypadat a kam by se měla posunout. Na to těžko stačí jedno volební období. Po celou dobu svého působení v obci se snažím dělat kroky v souladu s potřebami našich občanů.

Momentálně dokončujeme dům pro seniory, který bude však finálně dokončen právě v dalším volebním období. Připravujeme také projekt na revitalizaci veřejného parku, který je v bezprostřední blízkosti zmiňovaného domova pro seniory. Dále například začínáme s projektovou dokumentací na projekt nového bytového domu či také připravujeme cyklostezku určenou primárně pro děti, abychom jim poskytnuli novou alternativu k dojezdu do základní školy. Obecně chceme stále pracovat na nových projektech.

Jak lze skloubit práci starostky a poslankyně? Nebylo by lepší funkci ve Vacenovicích přenechat někomu jinému?

Skloubit to lze při dostatečné snaze snadno a naopak je v tom jistá synergie. Právě starostové jsou většinou schopni přenášet řešení praktických problémů obcí a jejich občanů na půdu parlamentu. Jako příklad bych ráda uvedla mého oblíbeného, ale bohužel již zesnulého Jaroslava Kuberu, který byl dlouholetým úspěšným senátorem a současně úspěšným primátorem Teplic.

Občané mě do parlamentu volili jako starostku a v nadcházejících komunálních volbách mi naši místní zase vyjadřují podporu, abych pokračovala jako starostka Vacenovic. To je pro mne klíčové.

Hodonínsko bylo loni zasaženo tornádem, obce nedávno navštívil Petr Fiala. Jak se podle vás podařilo obyvatelům pomoci?

To, co předvedl český člověk, bylo něco neuvěřitelného. Vlna solidarity a pomoci se nesla od prvního dne a trvá vlastně dosud. Vacenovice už večer v den katastrofy nabídly jedné z obcí mechaniku a několik pracovních sil. Stejná nabídka strojů, pracovníků rozšířená o možnost zapůjčení velkokapacitních stanů, pivních setů, mobilních toalet, nabídka možnosti vaření obědů, apod., putovala hned první dny na krizové štáby Jihomoravského kraje i obcí s rozšířenou působností a to opakovaně. Uplynulo několik dnů a odezva žádná. Poté se začali ozývat naši občané a žádali mě o cílenou pomoc. V jedné obci chyběli pracovníci, v jiné mobilní toalety, dalším našim občanům – brigádníkům chyběl velkokapacitní stan, kontejnery na odpad, pracovníci s pilami na úklid dřeva, někdo kdo opraví domácí čističky odpadních vod apod. Jakmile nastal v některé postižené obci lokální problém, naši občané zavolali a nám se podařilo ihned zajistit pomoc, ale například i stavební materiál.

Cítila jste v této práci podporu státních či jiných institucí?

Všude kam jsem se obrátila s žádostí, mi bylo vždy okamžitě vyhověno a já posílala pomoc dál. Během těch několika týdnů jsem úplně nepochopila činnost krizového štábu, protože z těchto míst nepřišla ani jedenkrát žádost o zapůjčení obecní techniky či o pomoc našich pracovníků, a to jsou Vacenovice od postižených obcí vzdáleny 16 km.

A co přinesla nedávná návštěva premiéra?

Nedávnou návštěvu premiéra a členů vlády vnímám jako důležitý krok k dalšímu posunu k pomoci zasaženým obcím. V prvních týdnech a měsících se nastavil systém, který měl nabídnout pomoc postiženým a mohu posoudit, že se tak i stalo. Přesto člověk a lidský život nejde napasovat do tabulek a věřím, že právě tato návštěva měla upozornit na příběhy a na lidi, kteří propadli sítem státní pomoci. Nejen cílenou pomocí, ale i úpravou zákona 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek se, právě ve světle této přírodní katastrofy budeme muset jako vládní koalice zabývat. A to bude i jeden z mých úkolů jako místopředsedkyně výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

(Autor: Štěpán Malát)

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Jana Bačíková

poslankyně PČR