8. září 2021

AntiCovid tým koalice SPOLU: Nesmíme dopustit žádný další lockdown. Řešením je uznávání protilátek

(www.ods.cz) Téma protilátek proti covidu-19 přinesl AntiCovid tým na jednání zdravotnického výboru už začátkem roku. Tehdy se ministerstvo a vláda dušovali, že na tom makají. Dnes se ministerstvo staví proti, žádné odborné argumenty ale nepřináší. AntiCovid tým koalice SPOLU apeluje na vládu, aby nedopustila žádný další lockdown a důsledně pokračovala v očkování.

„Ministerstvo zdravotnictví a vláda opět hraje s občany odpornou hru. Na jedné straně premiér ČR sebevědomě prohlašuje, jak protilátky proti covidu-19 prosazuje a jen on je ten, kdo na tom ‚maká‘ a na druhé straně ministr Vojtěch tvrdošíjně využití protilátek odmítá. Chci připomenout, že to byli zástupci AntiCovid týmu koalice SPOLU, kdo žádal vládu o využití protilátek covid-19 už na počátku roku 2021. Ale je to marné, je to marné, je to marné. Výmluvy, vytáčky, arogance moci," zdůraznil lidovecký poslanec Vít Kaňkovský, který s otázkou uznávání protilátek interpeloval i ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. „Dnes mi přišla odpověď na interpelaci od pana ministra Vojtěcha ohledně uznávání protilátek. Odpověď je stále o tom, že protilátky uznávány nebudou. Odborný podklad se ale pořád nedozvídám,“ doplnil Kaňkovský.

„Musíme pokračovat v očkování, ale jiným způsobem. Velká očkovací centra už nemají dostatek zájemců, proto musíme zavést systém takzvaného ‚door to door‘ očkování. Musí fungovat mobilní týmy, které budou objíždět i malé obce a oblasti, kde lidé nejsou naočkováni. Tyto týmy musí aktivně nabízet očkování, mluvit s lidmi, vysvětlovat jim výhody očkování a pokud nebudou chtít podstoupit očkování, nabídnout jim alespoň testování na protilátky. Je to podstatné i z toho důvodu, abychom věděli, kolik lidí z nenaočkované populace má imunitu na základě protilátek, což se dnes můžeme jen domnívat. Protilátky a ‚door to door‘ očkovací kampaň jsou cesty, jak předejít tomu, co se zde stalo na jaře,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek.

„Všechny naše aktivity vedou k jedinému. Nesmíme dopustit žádný další lockdown, nechceme, aby se opět zavíraly školy a vlastně celá země. Nesmíme se už bavit o plošných opatřeních. Musíme provádět lokální kroky v místech, kde je to potřeba, musíme testovat a trasovat tam, kde hrozí potencionální vznik ohnisek, a hlavně tlačit na to, abychom dokázali proočkovat co nejvíce lidí a bojovat s dezinformacemi, kterých je stále víc než dost. Za stěžejní pokládáme v současné době počet hospitalizovaných s vážnými komplikacemi, není možné se upínat jen k počtům pozitivních testů,“ dodal místopředseda ODS Martin Kupka.