21. dubna 2021

ODS: Děti patří do škol, degradace vzdělávání musí skončit

(www.ods.cz) Vláda otevřela před týdnem a půl částečně školy. Další plán ale není přesně znám. Naopak zůstává zachována nesmyslná rotační výuka a nepřínosné testování dětí nekvalitními antigenními testy.

„Vládě pravděpodobně nedochází, jak moc je důležité vzdělání a sociální kontakt mezi dětmi. Vláda se možná domnívá, že částečným otevřením škol má splněno, ale není to pravda. Většina dětí je více než rok doma, dopady výpadku prezenční výuky budou dlouhodobé. Na nečinnost vlády se snaží upozorňovat kromě rodičů i zřizovatelé. Podporuji proto aktivitu starosty Prahy 9 za ODS Tomáše Portlíka, který podává žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu na zrušení rotační výuky. Zároveň ukazuje, že místo používání antigenních testů s pochybnou kvalitou je možné testovat žáky neinvazivně ze slin, zcela přesnými PCR testy,“ říká Petr Fiala, předseda ODS.

„Návrat dětí do škol je nyní spojen s antigenním testováním dvakrát týdně. Testování jako garance otevřených škol je správnou cestou, ale ne antigenními testy s nízkou účinností. Za obdobnou cenu lze využít plně účinné a šetrné PCR testování ze slin. Že toto je možná cesta, ukazuje přístup našeho starosty na Praze 9 Tomáše Portlíka, kde jsou děti na náklady radnice testovány právě PCR testy. Data z dosavadního plošného testování vzhledem k nízkému záchytu ukazují buď na fatální nepřesnost pořízených antigenních testů, nebo na nízký výskyt koronaviru mezi dětmi, což by byla dobrá zpráva. Tak jako tak se testování 1x týdně pomocí PCR testů jeví jako lepší cesta. Vyzýváme vládu, aby umožnila školám toto řešení a zajistila financování PCR testování,“ uvádí Martin Baxa, místopředseda ODS a stranický expert na školství.