24. února 2021

Senátorský klub ODS a TOP 09: Pandemický zákon projednáme. Naším cílem je jeho schválení s minimálními úpravami

(www.ods.cz) Senátoři budou dnes projednávat návrh pandemického zákona, ve kterém chtějí opravit chyby a s minimalistickým pozměňovacím návrhem ho poslat zpět do Sněmovny, aby mohl být schválen co nejrychleji. U návrhu zákona o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě chtějí vypustit evidenci všech pracovníků na dohodu, která je zbytečná a zatěžující. Na zítřejším jednání o volebním zákonu budou senátoři hájit zachování 14 volebních krajů, kvorum 7, 9 a 11 % pro koalice, odmítají bonus pro vítěze a odložení účinnosti o 1 rok. Během druhého čtení budou projednávat korespondenční volbu, kterou podporují.

U návrhu zákona o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě chápeme motivaci paní ministryně Maláčové, že chce dosáhnout trasování občanů a motivovat je, aby se nechali ‚zavřít doma‘, ale na druhou stranu máme pochybnosti, zda není naopak tedy demotivující chodit do práce. Otázkou také je, jak budou tito lidé kontrolováni atd. V Poslanecké sněmovně došlo k doplnění evidence všech ‚dohodářů‘ do návrhu zákona, tím však dochází k naprosto zbytečné zátěži. To budeme chtít určitě vypustit.
Nejdůležitějším bodem dnešní schůze je jednoznačně pandemický zákon. Jsme rádi, že se na poslanecké půdě dohodla koalice s opozicí, na druhou stranu jsme přišli na závažné chyby, které budeme chtít opravit. Stanovisko většiny klubu bude vrátit zákon s minimalistickým pozměňovacím návrhem. Především chceme zrušit možnost platnosti mimořádných opatření v případě zrušení platnosti pandemické pohotovosti
,“ uvedl předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

„Senát čeká naprosto zásadní debata o volebním zákonu, který se musí změnit po rozhodnutí Ústavního soudu. My do těchto jednání jdeme s jasnou představou, chceme zachovat 14 volebních krajů. Matematický přepočet na mandáty by měl být co nejvíce proporční, s čímž souvisí náš odmítavý postoj k jakémukoliv bonusu pro vítěze, který by výsledky deformoval ve prospěch vítěze voleb. Co se týče uzavírací klauzule pro koalice, považovali bychom za vhodné 7, 9 a 11 % pro koalici dvou, tří případně čtyř a více stran. Také bych chtěl avizovat, že budeme navrhovat, aby nový volební zákon obsahoval korespondenční volbu pro občany v zahraničí. Ti v současnosti mají velmi omezené způsoby, jak mohou volit. Na tento náš návrh přijde řada během druhého čtení,“ sdělil 1. místopředseda senátorského klubu Tomáš Czernin.